Интерсни локаци за посещение в Япония през 2019 година

Интерсни локаци за посещение в Япония през 2019 година

02/01/2019 Off By ivo

С приключването на 2018 година нека разгледаме възможностите за пътуване из Япония през 2019 година.

Годината е важна за Япония: Световното първенство по ръгби ще се проведе на бреговете й, както и самият турнир ще бъде проведен за първи път на територията на Азия. Освен това страната се подготвя за Олимпийските игри в Токио през 2020 година и за съпътстващия ги туристически бум.

И все пак има много места, които са далеч от утъпкания път, които да се видят и посетят, както и няколко задължителни фаворита, които трябва да се посетят независимо от известността им.

Каназава, префектура Ишикава

Намираща се почти на еднакво разстояние от Токио и Киото на северното крайбрежие на Япония, Каназава е доста по-неизвестна дестинация за туризъм отколкото други по-известни градове на юг. До 2015 година градът е бил сравнително по-труден за достъп, но след разширяването на линията Хокурику Шинкансен, Каназава е директно свързан с Токио чрез влак стрела. Каназава е избегнал въздушните нападения по време на Втората световна война, които са унищожили много от по-старите сгради в други големи градове, а много от историческите места на града – включително Нагамачи, стара област на самураи – са останали в добро състояние.

Планинската крепост: долина Ия, префектура Токушима

Носят се слухове, че дълбоко в планините на Шикоку в долината Ия се е намирало тайно убежище на победените воини от клана Тайра през 12 век. Пейзажа е драматичен, с дълбоки, скалисти клисури и стръмни планини, които предлагат на посетителите страхотни гледки.

Най-известните забележителности в района са лозовите мостове Ия и Оку-Ия Казурабаши, които все още могат да се използват за пресичане на долината (въпреки че сега те са подсилени със стоманени въжета за безопасност). Намиращи се до 50-метровият водопад Бива, това са два от трите останали моста от 13-те, които някога са осигурявали транспортни връзки през долината.

Самотната планина: остров Ришири, префектура Хокайдо

Остров Ришири е едно от най-отдалечените места в Япония, разположен на около 20 километра западно от северния край на Хокайдо. В центъра му стои 1.721 метровата планина Ришири, спящ вулкан, от който произлиза името на острова: на езика на Айну „рии шири“ се превежда като „остров с висок връх“. Летните дейности на територията на острова включват плаване с каяк, риболов, катерене и колоездене, а през зимата островът е известен с едни от най-добрите писти за каране на ски, сноуборд и снегомобили в Япония.

Повечето от обитателите на острова живеят в малък пристанищен град на име Ошидомари, където е и дома на обсерватория Пеши Мисаки, която гледа към пристанището на Ошидомари и планината Ришири.

Замами, префектура Окинава

Един час на високоскоростния ферибот от пристанище Томари в Наха, Замами е един от най-живописните острови, намиращи се на територията на префектура Окинава.

С 600 жители, островът е най-обитаваният от островната верига Керама и разполага с няколко плажа и невероятен масив от подводна флора и фауна (включително и морски костенурки), които могат да бъдат изследвани чрез гмуркане.

През зимните месеци посетителите на острова могат да гледат китове: водите около острова са разплодна територия за китовете, когато северните води на Берингово море стават твърде студени.

Ски курорт – Онсен Нозава, префектура Нагано

Докато Нисеко все още държи короната за най-популярен ски курорт в Япония, поне за международната публика, Онсен Нозава в префектура Нагано е достоен претендент за тази титла. Освен че разполага с обширен терен за каране на ски и сноуборд, очарованието на града се крие в неговите онсени (горещи бани). Градът има 13 онсена, които са отворени за посетителите, както и много други, свързани с индивидуални хотели и хижи.

Градският фестивал на огъня Нозава Онсен Досоджин се провежда ежегодно през месец януари, като той завършва през 15-ти януари 2019 година.

За разлика от Нисеко, Онсен Нозава е лесно достъпен с влак от Токио и е само на кратък път с кола от парка Джигокудани, известен с обитаващите го японски макаци.