Историята оставена от самураите в Айзу – Трета Част

Историята оставена от самураите в Айзу – Трета Част

22/11/2018 Off By ivo

Самурайска резиденция Айзу Букеиашики

Докато най-вече мислим за самураите като воини, е важно да разберем, че те са част от елитната управляваща класа във феодална Япония.

Много от тези самураи са били доста богати и са притежавали големи имоти, в които живее голямо семейство и персонал. На посетителите се дава възможност да посетят един от тези домове – Айзу Букейашики.

Тази самурайска резиденция е реставрация на онази, която е изгорена по време на войната Бошин. Тя разполага с 38 стаи, разположени върху три акри земя.

Това, което е интересно да се види там, е смесването на публичното с личното. Семейството е живеело в традиционни комфортни стаи в една част на резиденцията, докато в друга част са налични орнаментирани официални стаи за забавление и гости.

Доста впечатляваща е и личната тоалетна на самураите, която е била построена без греди на тавана, така че по тях да не могат да се крият нинджи или убийци.

Връх Иимори

Когато непълнолетните Byakkotai се оттеглят на хълма, за да огледат положението в Аjзу от високо, те избират да се покатерят точно на връх Иимори. Планината е известна с ритуалното им самоубийство и на нея има изграден голям паметник в тяхна чест, който заслужава да се види.

Това не винаги е било така. За известно време децата са били смятани за страхливци от хората в Айзу. Едва след известно време историята им се превръща в такава на чест и слава.

Един ден италианският диктатор Мусолини чул за тяхната история, той бил толкова впечатлен от предаността и крайната им жертва, че дарил колона от археологическия обект в Помпей, която все още може да бъде видяна там и до днес.

Връх Иимори има и други забележителности. Докато вървите по пътя към статуята можете да видите някои красиви храмове, заобиколени от дървета и поток, който минава през тях.

Ако се изкачите на малко по-високо, ще стигнете до храм наречен Сазаедо. Той има специален дизайн с двойно спираловидно стълбище, което означава че ще можете да се изкачвате нагоре и надолу без да се сблъскате с някой друг.

След като сте видели паметника на върха, можете да слезете до точното място, където се е случило ритуалното самоубийство. Сега там има малко гробище, в което има малка статуя, която маркира мястото.

Улица Нанукамачи

Докато разучавате улиците на Айзу-Уакамацу – по които има много интересни неща, които да се видят – уверете се, че няма да пропуснете да посетите и улица Нанукамачи.

Това е една от историческите части на града, по която все още има доста забележителности, свързани с войната Бошин.

Потърсете гробището на Тохун, гроба на Сайто Хаджиме от Шинсегуми и останките на Шимизука Риокан.

Това е и една от най-добрите части на града, в която можете да намерите артистични сувенири, местна храна и напитки. Магазините на улица Нанукамачи изобилстват от сладкарски изделия, разнообразни чайове и други.

Самураите са имали израз гласящ : „Самурая умира за лоялност, не живее със срам“. Когато видите града, който са се опитвали да защитят, може би ще започнете да разбирате защо са били толкова твърдо решени да се борят до последно.