Йокохама, Япония

Йокохама, Япония

07/12/2018 Off By ivo

Понякога може да се изглежда, че огромният метрополис Токио продължава без видим край. Седейки във влака докато се насочвате на юг, можете да погледнете през прозореца и да видите безкрайна поредица от модерни сгради, които минават покрай вас.

Но въпреки че градските пейзажи изглеждат почти неразличими един от друг, всъщност пътувате през различни градове. Насочвайки се на юг от Токио, първо минавате през Кавазаки, след което ще достигнете до Йокохама.

Може би е лесно на Йокохама да се гледа само като на токийско предградие, но това е технически неправилно и може да ви коства да пропуснете наситената култура и кулинарна сцена в тази местност.

В Йокохама има куп интересни неща, които могат да бъдат видени и направени, като местността наистина заслужава внимание.

С население от около 3.7 милиона души, Йокохама е втория по големина град в Япония (след Токио с 9.3 милиона жители). Но това е сравнително нов град и неговия растеж е бърз, не е съпътстван от традиционна история, както са Токио и Киото. Това, което ще намерите в Йокохама е вълнуваща комбинация от модерно развитие, повлияно от международни фактори.

Кратка история на Йокохама

До 1850-та година през двадесети век тази област може да бъде описана най-добре като спокойно рибарско селище. Едва когато Япония започва да се отваря към света в края на периода Едо, Йокохама започва да се променя. Там бива открито международно пристанище през 1859 година и градът става център на японската търговска индустрия, свързан с останалата част от света.

Комбинацията от чуждестранни влияния и необходимостта от развитие означава, че Йокохама се модернизира по-рано от по-голямата част от Япония. Там се създават първият ежедневен вестник, първите газови улични лампи и първата железопътна линия. Йокохама също е и първото място, където се прокарва западната мода, западната храна и западни спортове като крикет и ръгби.

Поради това може би е съвсем подходящо, че Йокохама ще бъде домакин на Световната купа по ръгби през 2019 година, което ще се проведе в Япония през октомври и ноември месец. Играчи и фенове от целия свят ще се съберат в града, който представи Япония на международната аудитория преди 150 години и запозна японците си ръгби.

Атракциите в Йокохама

Независимо дали посещавате Йокохама за Световната купа по ръгби или посещавате града през друго време от годината, вие вероятно искате да се насладите на най-доброто, което се предлага там. Вариантите са много – достатъчно, че могат да запълнят лесно няколко дни.

За да ви помогнем при планирането, ето няколко от най-добрите неща, които ще намерите, с добра комбинация, която да ви покаже историята, модерната страна, храната и другите забавни неща в Йокохама.

Стадион Йокохама

Огромният международен стадион не е единственото голямо спортно учреждение в Йокохама. Близо до брега в южната част на града ще откриете и стадион Йокохама.

Той се използва основно за бейзбол, най-популярният спорт в Япония, и е дом на един от най-известните японски отбори – Yokohama DeNA BayStars. Той има впечатляваща външна фасада, но най-добрия начина да се насладите на стадиона е да посетите игра по бейзбол. Разгледайте дали има планирани игри за дните, в който ще посетите града и помислете дали да не си купите билет.

Чайнатаун

Може да изглежда странно да посетите Япония и след това да потърсите китайска култура, но Чайнатаун в Йокохама е оживен квартал, който си струва посещението. Мястото е добър пример за международното наследство на Йокохама.

Търговията, която започва там през 50-те години на двадесети век, не е била само със западните страни, но и с азиатските съседи на Япония. През последните десетилетия много китайци са се преместили в Йокохама, като са донесли традициите и ястията си заедно с тях. Чайанатаун в Йокохама е най-големият китайски квартал, който ще намерите в цяла Япония.

Парк Ямашита

От Чайнатаун си струва да се разходите до парк Ямашита, 750 метров парков участък по протежение на морето. От парка ще имате хубава гледка към силуета на Йокохама, като в самия парк са налични и няколко забележителности.

Една от тях е корабът, наречен Хикава Мару, който е плавал в морето от 30-те до 60-те години на миналия век и сега изпълнява ролята на музей. Можете също да се изкачите по морската кула на Йокохама и да получите изглед към града от 100 метра над земното равнище.

В парка се намират и доста статуи, като най-забавната от тях е тази, която отбелязва въвеждането на западните прически в Япония.

Кей Осанбаши

В северния край на парк Ямашита се намира един от най-интересните примери за дизайн в Япония.

Въпреки че Осанбаши е технически най-старият кей в Япония, тъй като е построен първоначално през 1890-те, сегашният му дизайн е от 2002 година. Това е мястото, на което много круизни кораби пускат котва и си заслужава да бъде посетен. Горната част на кея е покрита с тревни площи, а дървената украса представлява разбиващи се вълни.

Складът от червени тухли

Има няколко места в Йокохама, където можете да видите част от историята на града като търговски пристан. Едно от най-значимите е мястото, наречено складът от червени тухли. Тези две сгради са построени около 1910 година, за да бъдат използвани като митници.

Те са били използвани с тази цел (както и няколко други неща) до 1989 година. Те биват ремонтирани и открити през 2002 година, като складът от червени тухли, който ще намерите днес.

Комплексът разполага с колекция от магазини и ресторанти, които са популярни сред местните жители и туристи. Също така има пространства, които се използват за изложби, представления и прожекции. Това е добро място за купуване на интересни сувенири от Йокохама.