Какво знаем за „Death Stranding“

Какво знаем за „Death Stranding“

15/10/2018 Off By ivo

Първата независима игра на Коджима е точно толкова странна и загадъчна, колкото си мислехме, че ще бъде.

Ако не знаете кой е Хидео Коджима е време да се запознаете. Той е създателя на световно известния франчайз „Metal Gear“. След като приключи работата си за компанията, която държи правата над „Metal Gear“, той започна разработката на новото си заглавие, необременено от външни влияния като инвеститори или шефове, чиято единствена цел е бърза печалба, под независимия си лейбъл Коджима Продъкшънс. Първият продукт на компанията ще е „Death Stranding“, предстояща игра ексклузивно за PlayStation 4, която дори самия Коджима не може да представи с думи. Ето всичко, което е известно за нея до момента.

На Е3 през 2018 година, Сони и Коджима дебютираха нов рекламен клип за играта. Макар трейлърът да не отговори на много от съществуващите въпроси на публиката и феновете на играта, все пак имаше неща, които да научим.

Видеото ни даде първият геймплей, макар и да не беше особено задоволителен. В него се показа главния герой на име Сам, преминаващ през различни терени, газейки във вода и изкачвайки планини. Както и някои сцени, в които бива следван от роботи, където и да отиде.

По-късно във видеото виждаме как Сам се подготвя за мисия, като активира странна капсула, в която има бебе. Може да бъде видяно и как той се промъква измежду призрачни фигури, като екипировката му го скрива от тях. Но в края всичко се обърква и ставаме свидетели на това как Сам бива издърпан под земята от многобройни призрачни ръце.

Също така рекламата ни запознава и с няколко нови герои, изиграни от Леа Сейду и Линдзи Уагнър.

Какво е „Death Stranding“?

Това е добър въпрос. Истината е, че за момента не се знае много какъв тип игра ще бъде „Death Stranding“. Коджима споменава, че ще съдържа елементи на екшън, приключение, ролеви компоненти, стелт и отворен свят. Тези жанрове са доста трудни за комбиниране, но той твърди, че не правилно да се смята, че те я дефинират точно, тъй като вярва, че тя ще е в своя собствена категория, невиждана до сега.

Въпреки това вълнуващо твърдение, ние все още няма как да знаем какво точно има предвид той докато не видим и научим повече за творбата му. Благодарение на няколко изявления и видеа, картината започва постепенно да се оформя.

Историята до момента:

В типичния стил на Коджима, той ни оставя с неясни трейлъри, които предизвикват играча да изведе свои собствени заключения за Сам (главния герой) и какво се случва в света около него, тъй като тези рекламни материали не ни разясняват почти нищо. Някои от сцените ни показват бебета, затворени в капсули и прикрепени към героите с механични пособия. Дори екипа на Хидео Коджима споменава, че понякога самите те се объркват, когато той им обяснява визията си за историята на играта. Явно това ще е едно от онези неща, които просто ще трябва да изиграем и изпитаме лично, преди да разберем какво всъщност се случва. Но все пак остава надеждата, че от студиото ще разкрият повече информация преди играта да бъде пусната на пазара.

До момента изглежда, че тематиката на „Death Stranding“ се върти около цикъла на живота и смъртта. В повечето игри смъртта по принцип означава, че играта приключва или връща играча на точка, на която е запазил прогреса си, за да опита отново.

Но смъртта ще придобие съвсем нов смисъл в „Death Stranding“, където играча ще бъде изпратен в измерение подобно на чистилище след смъртта на героя. Още не е ясно какво може да бъде направено в това измерение и какви ще са последствията, но се знае, че играча ще е свободен да го изследва и да се върне към живата си форма по всяко време.

Коджима споменава, че желанието му да промени ролята на смъртта във видеоигрите произтича от стагниращата и изтъркана употреба на механиката в индустрията.