Какво можем да научим от Япония

Какво можем да научим от Япония

22/10/2018 Off By ivo

Япония е една от най-сигурните и най-чисти държави, а японците са известни с дълголетието си. Трудолюбивото ѝ население я е превърнало в световен лидер, а ето и някои неща, които можем да научим от тях:

Asa taisou


Asa taisou (朝体操) представлява сутрешна тренировка, изпълнена с музикален съпровод от етюд. Това е рутина в училищата и компаниите, а жителите на Япония знаят колко голямо е значението на добрата циркулация на кръвта за цялостния тонус на тялото и връзката му с доброто работно представяне.

Събуването на обувките

Японските семейства прекарват голяма част от времето си седейки на пода вкъщи върху рогозки, наречени татами. Те биха се скъсали лесно ако по тях се ходи с обувки, но и освен това всичко трябва да е изрядно чисто, тъй като дори по време на хранене се седи на земята.

Хранене

Традиционната диета на японците допринася за завидната липса на затлъстяване на населението и за доброто им здравословно състояние. Супа мисо, купичка с ориз и ферментирала соя нато – все неща нетипични за сутрешната трапеза на европейците, но толкова полезни. Ако към това добавим и малките порции, както и споменатата вече физзарядка, ще може да разберем защо има толкова много столетници.

Размисъл

Hansei (反省) е термин, който се превежда като размишление. Дори след успешен фирмен проект, служителите се събират да дискутират кои неща се нуждаят от подобрение, а след завършване на начално училище, децата имат задача да рефлектират върху това, което току що се е случило, какво са харесали и какво биха променили. Усвояването на тази философия на постоянно усъвършенстване е един от многото фактори, спомагащи за превръщането на японската нация в дисциплинираното общество, което е днес.