Какво още може да видим в Токио – Ден Първи

Какво още може да видим в Токио – Ден Първи

23/01/2019 Off By ivo

Смел и модерен. Изискан и традиционен. Що се отнася до Токио, ще откриете, че контрастните описания често са абсолютно верни с реалността.

Японската столица е един от най-вълнуващите градове в света и тя притежава много слоеве, надградени един върху друг.

От религиозни до императорски и от чудати до странни. Там има паркове, храмове, високи изискани сгради, колоритни улици, музеи от световна класа и много повече!

Комбинирайте това със завладяваща ежедневна култура, страхотна храна, кипящ нощен живот – и имате град, който няма да ви разочарова.

В Токио няма недостиг на неща, които можете да правите, всъщност реалната трудност при пътуване до Токио е да се реши как да се възползвате максимално от ограниченото си време. С толкова много неща, които трябва да се видят и направят, всичко може да изглежда малко претоварващо – особено ако сте в Токио за първи път.

Нека разгледаме какво може да се види в столицата на Япония за около три дни, тъй като това изглежда е най-често срещаната продължителност на престой, все пак може би ще желаете да видите и други части на страната.

Публичен транспорт

Най-добрият съвет за пътуване в Токио е да се купи пропуск за метрото, който да важи за 24 до 72 часа. Те са доста евтини и ако използвате обществен транспорт повече от няколко пъти дневно ще спестите доста пари.

Това също улеснява процеса значително, защото няма да ви се наложи да използвате объркващи машини за купуване на билети всеки път когато ви се налага да пътувате. Тези пропуски покриват както токийските метро линии, така и тези на Тоей, така че не е нужно да се притеснявате по коя линия точно пътувате и дали се налага да се купи друг билет.

Първи ден

Сутрин

За първата сутрин нека започнем в част от Токио, наречена Чийода. Това не е географският център на града, но се счита за политическия център на Токио, защото там се намират най-важните национални институции.

Храм Ясукуни

Първата ни спирка е храмът Ясукуни. Този шинтоистки храм е основан от императора през 1869 година за да отбележи загиналите в японската война.

Това е красив храм, разположен в прекрасен парк, в който се намират различни паметници, разположени около пътеката, водеща към него и две големи врати Тории.

Въпреки че е много приятно място и популярна туристическа атракция, храмът Ясукуни е обект на спорове, тъй като между двата милиона души , които са почетени там, около 1000 от тях са били осъдени за военни престъпления.

Музей Юшукан

В непосредствена близост до храма Ясукуни е свързан с него музей, наречен Юшукан. Музеят разказва за японската военна история и заслужава да се разгледа.

В него има много експонати, които могат да бъдат видени, и се справя отлично спрямо разказите за различни периоди от историята на Япония. Ще забележите обаче, че има очевидна пристрастност към японската версия на това как са протекли тези събития.

Ако познавате съвременната история, ще можете да видите когато фактите не се балансират – и как нещата биват представени от японска гледна точка, което е доста интересно преживяване. Но ако се надявате да научите обективна световна история там, може би не сте на точното място.

Парк Китаномару

От храма Ясукуни може да се разходите през прекрасните градини, под великолепните врати Тории, докато стигнете до парк наречен Китаномару.

Впечатляващите входни врати придобиват смисъл когато разберете, че паркът е бил част от замъка Едо, който е построен през 1457 година като най-важната част от Едо (старото име на Токио).

Докато се разхождате там, ще минете покрай спортната арена Будокан, която също се използва за музикални концерти.

Навътре в парка са Музеят на науката и Националният музей на съвременното изкуство.

Източна градина на Имперския Дворец

Имперският дворец на Япония сега се намира в центъра на мястото, което някога е било замъкът Едо. Това е огромна площ земя и по време на икономическия балон на имотите през 80-те години е струвала невъобразима сума.

Това е основната резиденция на японското имперско семейство и не е изненадващо, че не е отворено за всички. Въпреки това, значителна част от обекта може да бъде разгледана, известна още като Източните градини на Имперския Дворец.

Това е прекрасна зона с традиционни сгради, езера, озеленени градини и малки горички.

Следобед

В следобедните часове ще се отправим към Асакуса. Това е бил развлекателен район на града между 17-ти и 20-ти век, но сега е повече исторически обект, отколкото място за нощен живот.

Храм Сенсо-джи

Докато приближавате храма Сенсо-джи ще преминете през 1000-годишна (но реставрирана) порта, наречена Каминаримон и след това надолу по дълъг булевард, известен като пазарна улица Накамисе. По нея има приличен избор от местни закуски и ще намерите някои хубави, макар и скъпи, сувенири.

Главният храм е в края на улицата, където ще намерите още една впечатляваща порта, наречена Хозо-мон и пететажна пагода.

Сенсо-джи е един от най-важните храмове в Токио и след като е основан през 645 година, той официално е най-старият храм в града. Около него винаги има много провеждащи се събития, но има и възможност да се насладите на тих размисъл.

Храм Асакуса

До храм Сенсо-джи се намира по-малко шинтоистко светилище, наречено Асакуса.

Храмът е основан през 1649 година и е построен в чест на трима души, които са основали храма Сенсо-джи. Това е добър пример за сложните взаимоотношения между будистките и шинтоистките религии в Япония, които се преплитат мирно.

Парк Уено

След това нека се отправим към парк Уено, който е на запад от Асакуса. Той е един от първите обществени паркове в Япония и е открит през 1873 година.

Самият парк е доста красив (особено с разлистването на черешовите цветове през пролетта) и лесно можете да видите някои от малките атракции като светилището Тошо-гу. Но основната причина, поради която това е интересно място за посещение, са важните музеи, които се намират в него.

Акихабара

От парк Уено можете да се отправите към района на Акихабара. Той се намира само на 15 минути пеша или може да хванете метрото до станция Акихабара.

Когато мислите за странната страна на Япония, вероятно на ума ви идва нещо подобно на Акихабара. Това е центърът на почитателите на неща като манга и аниме и много от магазините са насочени именно към тях.

Лутането по улиците на тази област и разглеждането на магазините и стоките, които те предлагат, е доста интересно и забавно преживяване. Там със сигурност ще намерите всякакви интересни неща, свързани с японската поп култура.

Там също ще намерите, разбира се, „мейд“ кафенета, кафенета с бухали, както и котки, и всякакви места свързани с аниме тематиката.

Акихабара също е район, известен с магазините за електроника и е интересно да погледнете и разгледате най-новите технологии на пазара. Ако се интересувате от електронни артикули, това е добро място, на което можете да намерите изобилие от тях.