Resident Evil 2 (2019)

Resident Evil 2 (2019)

23/01/2019 Off By boris

Преживяването на познати ужаси често може да доведе до по-малко вълнуващо преживяване на този тип игри. Но с римейка на “Resident Evil 2”, “Capcom” показва уважение към оригинала, като същевременно се стреми да даде на зловещата атмосфера и напрегнатия геймплей на забележим ъпгрейд. По този начин тази реконструкция на класическата игра на ужасите и оцеляването показва, че серията все още може да предложи ужасяващо преживяване като никой друг.

Вие отново играете като Леон Кенеди или Клер Редфийлд. Епидемията от вируси разпали орди от зомбита и други гротескни чудовища в “Raccoon City”, водещи до поредица от опасни и предизвикани от кошмари срещи за двамата герои. Докато сюжетите на двамата герои са сходни и се провеждат на едни и същи места, във всеки един от тях съществуват различни подкрепящи герои и уникални предизвикателства, които разделят двата инструмента.

В традиционния “Resident Evil” мод, вие сте натоварени с оцеляването през нощта и преодоляването на кошмарни създания и нечестни пъзели, открити в заразените улици на града, в тесните, слабо осветени зали на полицейското управление и в подземните коридори по-долу. RE2 е чудесен микс от подценения подход на оцеляване от оригиналните игри и тактилен, рефлекс-ориентиран геймплей от по-нови записи. Тъй като ресурсите ви намаляват и чудовищата стават страховити и по-сложни, натискът винаги нараства с напредването на историята и всеки момент се чувства малко по-отчаян от последния. Дори най-малките победи могат да се почувстват като големи победи в RE2 и често ще се озовеш в следващата борба, преди да го разбереш.

Както Клер, така и Леон имат две различни версии на кампанията и след приключване на първия манш ще бъдете подканени да започнете последващи действия с другия. Наричани втори сценарии, те ви позволяват да видите по-голямата история от различна гледна точка. И двата сценария са напълно изолирани от други и изборът в тях няма да повлияе на другия, но това, което прави това второ тичане полезно, са различните срещи и под-парцели, които не се срещат в първия. Това е много интересен начин да изпитате разказа, а с четири версии на кампаниите между двете страни – с първите две средно 12-15 часа – непрекъснато откривате нови детайли и събития, които не бяха налице в предишните проходи.

Макар че без съмнение ще се оправим в тактика, която работи добре, RE2 хвърля някои нови предизвикателства. В една от по-напрегнатите срещи на играта, вие пресичате пътеки с Тиранин, непоколебимо присъствие, чиито стъпки отекват в околната среда. Макар че това беше сериозен враг, показан в малки дози в оригинала, тази наложителна сила на природата сега е по-скоро постоянна заплаха, която активно ви държи по време на ключови периоди в историята. Просто не е достатъчно да се влезеш в друга стая, тъй като бързо ще те последва, за да запазиш преследването – подобно на Nemesis на RE3 в това отношение. Ако успеете да създадете достатъчно разстояние и той загуби зрителната си линия, той ще се освободи, но ще остане дебнат из цялата зала. С тази динамика Тиранът също прави обикновените врагове, които сте получили, отново истински заплахи. Докато се опитвате да останете фокусирани върху дебнещата фигура, е твърде лесно да се заобиколите в ъгъла и да се натъкнете на група зомбита.

“Resident Evil 2” е не само звезден римейк на оригинала, но е и просто силна игра на ужасите, която доставя тревожни и гротескни ситуации, превъзхождащи някои от най-добрите записи на поредицата. Но преди всичко, римейкът е впечатляваща игра за факта, че той отива ол-ин с чистото ужасно преживяване, уверено възприемайки ужасяващия му тон и рядко оставяйки до заключението на историята. Въпреки че “Resident Evil 2” има своите корени в миналото, той преработва познатите ужаси в нещо, което се чувства съвсем ново и всички свои.