Киносаки Онсен, съкровище от периода Хейан

Киносаки Онсен, съкровище от периода Хейан

16/11/2018 Off By ivo

Легендата твърди, че източника на горещите извори на Киносаки е бил открит през 720 година от монах на име Дочи, който по-късно открива храма Онсенджи в средата на склона на планина Дайши в западната част на града.

В Онсенджи основния идол, който е бил благотворен по време на периода Хейан (794-1185 година), е била дървена статуя на Каннон, богинята на милостта, която се намира в забулена ниша в задната част на главната зала на храма. По-рано тази година статуята беше извадена от това малко скривалище и разположена на главно място пред погледите на всички поклонници и посетители.

Статуята е напълно достъпна за посетители от 21 април тази година и ще остане така до 24 април 2021 година. Този тригодишен прозорец прави Киносаки особено привлекателно място за посещение, въпреки че града има и други заслужаващи внимание атракции.

С оживена местна култура и седем обществени бани, разположени между станция Киносаки Онсен и основата на планина Дайши, Киносаки предлага пътуване изпълнено с релаксация и спокойствие.

Местните жители бързо посочват факта, че хората идват в Киносаки, за да се насладят на известните онсени (горещи извори) още от времето на периода Хейан. Водата е богата на натрий, калций и хлорид – комбинация, предполагана за идеална за успокояване на болки в мускулите и ставите, храносмилателни и кожни заболявания. Многобройните риокани (традиционни японски ханове) в града са предимно разположени по устието на бавнотечащата осеяна с фенери река Отани и търговската улица датираща от ерата Тайшо (1912 – 1926 година), която минава на запад от реката и стига до основата на планина Дайши.

За всеки риокан е обичайно да предлага на своите гости юката и дървени сандали (традиционно японско облекло), чието тракане изпълва улиците на града, докато туристи и местни жители проправят пътя си от един горещ извор към друг. По пътя между тях, всеки може да се наслади на сладолед, кнедли с пълнеж от рачешко месо и локална бира.