Кобе, Япония

Кобе, Япония

31/12/2018 Off By ivo

Географското разположение диктува самата форма на Кобе. Със залив Осака от едната страна и близките планини от другата страна, формата на града е издължена и тънка, простиращата се по крайбрежието. Ще разгледаме самия град Кобе малко по-късно, за начало нека погледнем към планините, които са част от живота в тази област.

Арима-Онсен

Насочвайки се към планините, първото място, което трябва да се види е курортният град Арима-Онсен. До там може да се стигне с влак за около 30 минути от Кобе. Първото нещо, което ще видите там след пристигането си, е очарователен малък град, изпълнен с местни производители, които ще ви предложат дегустация на своите храни и напитки или ще ви покажат различните си изделия. Препоръчително е да отделите малко време за да се разходите и да се потопите в атмосферата на това чаровно градче.

Но основната причина, поради която хората посещават Арима, е поради различните видове онсени, които се намират там. Из града има множество малки хотели, които имат малко онсени за гости или посетители за деня. Също така са налични и няколко горещи бани, които са разположени в центъра на града, като те са достъпни и с добро качество, както и разбира се има и големи и луксозни бани.

Препоръчително е да опитате поне една от тях, ако посещавате местността, за чудесно автентично японско преживяване. Ако сте решили да се поглезите и да похарчите малко повече пари за горещите извори е препоръчително да посетите онсена в Гранд Хотел Арима. Той има невероятни бани с горещи извори в най-горната част на хотела, с невероятна гледка към долината, както и още един комплекс с вани на по-долно ниво. Арима е известен с два вида вода – една, от които е известна като „злато“ поради тъмния земен цвят и минералите в нея.

Обяд в Гранд Хотел Арима

В град Арима има много хубави местни ресторанти, което предлага много варианти ако искате да хапнете нещо по пътя. Въпреки това, ако сте посетили горещите извори в хотела, защо да не обядвате там и да удължите релаксиращото преживяване?

Ако сте закупили еднодневен пропуск за онсена, можете да изберете между два ваучера. Единият е ваучер от 2000 йени, който може да бъде използван в някое от кафенетата в хотела. Вторият е малко по-скъп и включва голям обяд в ресторанта на хотела. Въпреки че той струва 6250 йени (около 100 лв), това е доста добра стойност за това, което получавате.

Планина Рокко

За да стигнем до Кобе ще минем по дългия път, защото точно той ще ни отведе на приключение изпълнено с красиви гледки.

Първата стъпка е да стигнем до кабинковия лифт Рокко-Арима, който се изкачва до върха на планина Рокко. Ще ви е необходим само еднопосочен билет. Пътуването с него минава между върховете на планините, над долините, и предлага зашеметяващ пейзаж във всички посоки.

На върха на планина Рокко има няколко неща, които можете да направите. Има чудесни гледки за снимане, няколко артистични изкуства, които се практикуват на открито, ботаническа градина и дори необикновен музей, посветен на музикалните кутии.

Саке Пивоварна Шушинкан

Въпреки че саке се произвежда из цяла Япония, Кобе е особено известен с производството на това японско оризово вино. Това от части се дължи на факта, че земеделските земи в региона предлагат добър ориз и вода за изготвянето на сакето. Но тези добри качества се усилват през вековете заради отличните търговски връзки за търговия.

Има няколко пивоварни за саке, които са отворени за посетители, като една от най-интересните е именно Шушинкан, която произвежда марката Фукуджу. Там можете да научите за производството на напитката, да видите част от самата пивоварна, да опитате няколко различни видове саке и да вземете някои сувенири. Един от видовете саке, което се произвежда в тази пивоварна, се сервира дори на банкета за нобеловите награди.

Ишида

Както сме споменавали и в други статии, друго нещо с което Кобе е известен, е говеждото месо Кобе – вкусно месо, което идва от порода японско черно говедо Таджима, отглеждано в този регион. То е деликатес и не е евтино, но най-вероятно няма да имате много възможности да го опитате, затова е силно препоръчително да се възползвате максимално от шанса си да го направите ако посещавате Кобе.

В Кобе има няколко ресторанта, които приготвят това говеждо месо отлично, и е препоръчително да направите резервация именно в ресторант Ишида. Там не само месото е невероятно, но и ще бъде приготвено пред очите ви.