Колко е скъпо в Япония?

Колко е скъпо в Япония?

19/01/2019 Off By ivo

Когато повечето хора чуят, че планирате да посетите Япония, първият им коментар вероятно ще е:

-О, Япония е страхотна, но ще бъде скъпо!

Когато става въпрос за Япония, двете изявления сякаш вървят ръка за ръка като „риба и ориз“. Никой никога няма да каже нещо лошо за страната на изгряващото слънце, освен за цените.

Тези слухове произлизат частично от международни проучвания, които се опитват да сравнят страни или градове по еднакви критерии. Най-голямото от тях – проучване на световните разходи за живот от 2013 година, поставя Токио на първо място като най-скъпия град в света, като Осака се подрежда на второ място. Но проблемът, е че това проучване включва неща като консумативи за домакинството, комунални услуги, облекло и други. То също така изчислява резултатите в контекста на това колко ще струва на един чужденец да живее в стила, с който е свикнал в родната си държава. Тези констатации се цитират в много големи публикации – но това не е от значение за средностатистическия турист.

Така че нека преминем към действителните разходи за пътуване до и в Япония, като бързо ще се докаже, че всъщност е много по-евтино, отколкото посещението на други големи градове по света като Лондон, Ню Йорк или Сидни. Нека видим точно колко скъпо е в Япония!

Настаняване

Мястото за престой може да бъде един от най-големите фактори спрямо цената на едно пътуване и е вярно, че Япония ще бъде по-скъпа от повечето места в Азия. Но не е толкова зле, колкото може би си мислите.

За хората, които имат минимален бюджет, се намират множество хотели в основните туристически райони за около 40 лева на вечер за легло в обща стая. Това е почти същата цена, която бихте платили в много европейски градове. Налични са и „капсулни хотели“, които са подобни на общежития, с изключение на леглата в затворени кутии, а не в отворени стаи. Те са уникално японско преживяване и нощувка в тях струва около 60 лева в големите градове.

Ако цените личното си пространство и предпочитате да останете на малко по-хубаво място, все още има много други евтини опции. Японската култура е такава, че много често местните хора използват хотели през нощта, вместо да се прибират вкъщи, ако са работили до прекалено късно. Това означава, че в тези „бизнес хотели“ има свободни места и могат да се наемат по всяко време на разумни цени. Стаите не са големи, но са много удобни, чисти и снабдени с нужните консумативи. Цените могат да варират между 80 до 140 лева за нощувка. В тези хотели може просто да влезете без резервация или да ги намерите в обичайните сайтове за запазване на стая.

Ако търсите нещо още по-хубаво, очаквайте да платите между 200 и 400 лева за нощувка. Това е доста над бюджета на повечето туристи – но пък е сравнително приемлива цена за качеството, което се предлага на тези места и вероятно е по-евтино от много други световно известни туристически дестинации.

Храна

Тук е най-добрата новина – храната е не само вкусна, но и много достъпна.

Ако погледнете стандартните възможности за обяд, ще разполагате с редица евтини опции в повечето японски магазини (не се притеснявайте – повечето от тези ястия са здравословни и вкусни, за разлика от тези предлагани в магазините на много други страни). Кутия „бенто“ (съдържаща ориз, месо, риба и зеленчуци) ще ви струва около 7 лв, оризова топка с пълнеж от риба – около 2 лв, а поднос със суши ще ви струва около 8 лв.

Ако предпочитате да хапнете на затворено, а не на крак, ще намерите много ресторанти за бързо хранене, където можете да вземете купа ориз с малко пържено месо и зеленчуци за около 10 лева. В тези заведения има такова голямо разнообразие, че можете да ги посещавате ден след ден, без храната да ви омръзне.

Когато става дума за възможностите за вечеря, определено има скъпи ресторанти, но няма нужда дори да се приближавате до тях. Заведенията за нудли, които продават огромни горещи купи с рамен или соба, са чудесна възможност, там храната струва около 14 до 16 лева. Ако искате нещо по-различно, като например ресторант, в който да споделите суши, сашими и темпура с приятели или спътници, ще ви коства около 20-30 лева на човек. Но най-добрата стойност за парите ви са бюфети, в които може да ядете колкото желаете за около 35 лева.

Транспорт

Това може би е една област, в която нещата са сравнително скъпи – тъй като това е нещо, което ще ви е нужно, ако искате да видите повече от един град и цените са по-високи, защото няма конкуренция, каквато е налична при хотелите и заведенията за храна. И все пак добрата новина, е че има някои евтини опции, така че разходите за транспорт няма да изпразнят портфейла ви.

Очевидният начин да се спестят пари е да се закупи Джей Ар пропуск, който ви дава неограничени пътувания по железопътната мрежа на компанията. Пропускът ще ви струва около 1200 лева за две седмици, което звучи като голяма сума, но се разделя на около 80 лева на ден.

Като се има предвид, че влакът между Токио и Осака струва около 280 лева във всяка посока, пропускът придобива доста добра стойност. Цената между Осака и Хирошима е 200 лева, така че ако отидете от Токио до Осака, след това до Хирошима и после обратно в Токио, вече ще сте платили цената на самия пропуск само за тези пътувания. Включете и непредвидени странични пътувания или пътувания с влак в тези градове, пропускът ви спестява допълнителните разходи.

Ако сте в Япония за по-кратък период от време и не желаете да посетите голяма част от страната е препоръчително да плащате само за индивидуални пътувания. Билетите за местните влакове могат да бъдат на много разумни цени, като те се равняват на около 9-10 лева за всеки час на пътуване. Така че ако планирате да се настаните в един град и просто да разгледате околността, не би трябвало да ви струва много. Няколко пътувания с метрото в Токио, например, ще ви струват по около 4-6 лева за всяко.