Курокава Онсен, Япония

Курокава Онсен, Япония

12/11/2018 Off By ivo

Мъгли покриват долината в дъното на планината Асо до Курокава Онсен, крайбрежен град дълбоко в префектура Кумамото. Дърветата, които граничат с пътя, са високи и масивни, а студеният въздух е изпълнен с миризмата на влажен кедър. Короните на дърветата по високите склонове заобикалящи местността са оцветени в жълто и червено, първите признаци на настъпващия студен сезон.

На двадесет минути извън Курокава Онсен, в края на града Огуни се намира пътят Соба Кайдо, наречен така поради многобройните магазини за юфка разположени на него през сто метра един от друг, а дори и по-малко. Едно от забележителните заведения там е Кагоан, сто годишна селска къща, подновена и превърната в ресторант за соба, като нейният покрив от масивни греди, покрити с мъх намеква за възрастта й.

От прозорците на Кагоан може да се види как река Баба тече бързо и силно от другата страна на добре поддържаната градина на заведението.

Двадесет и девет риокан (ханове) са разположени по река Куро, които са също така голяма част от сградите ,които образуват населеното място. Макар че има своите корени още в периода Едо (1603-1868 година), едва през 60-те години Курокава Онсен става известно място за широкото население на Япония. Исторически мястото е било спирка за почивка на господарите даймьо и пътниците, които са пътували между градовете на Кюшу – Хита и Такета.

През втората половина на 20-ти век са положени усилия Курокава Онсен да бъде превърнат в туристическа дестинация, които водят до значително разширяване. През 1961 година са отворени само 6 хотела за обществено ползване, но броя им се увеличава четирикратно след като асоциацията Курокава Онсен Риокан промотира откритите бани Ротенбуро.

Въпреки този растеж, градът поддържа чара, който излъчват старите сгради, разположени по тесни улички, които се спускат по стръмните брегове на река Куро, Той дава усещане за традиционна Япония, като избягва от бетонните гледки, типични за толкова други места в страната.