Марумори, Япония

Марумори, Япония

26/11/2018 Off By ivo

Tesuki Washi Kobo Shishido

Още един идеален пример за тези традиции е изготвянето на традиционната хартия тесуки уаши. Тесуки уаши е хартията, която се използва за важни неща като калиграфия, календари, специални списания и дори за някои японски хартиени стени и врати. Тази традиционна хартия все още се изработва главно на ръка.

И така, в работилницата Кодо Шишидо в град Марумори работят екип от съпруг и съпруга, които създават хартията, трудейки се внимателно върху всеки един лист. Фамилията се занимава с този занаят от около четири века, а настоящото поколение от цели шейсет години.

Gelateria La Festa

Ако сте човек, който обича да похапва десерти, в Мияги има едно чудесно място, което си заслужава да бъде посетено. То се намира в град Марумори и предлага всякакви видове джелато, а името му е Ла Феста.

Първото нещо, което е важно да се знае, е че всички вкусове са направени с помощта на местни продукти като ягоди и мед. Второто нещо, което трябва да знаете, е че всичките сладоледи джелато, предлагани там са невероятно вкусни. Но също така, атмосферата и дизайна на заведението са доста приятни, като примесват японски стил със западни влияния, което създава обстановка нетипична за този малък японски град.

Близо до Ла Феста се намира нещо доста по-традиционно и доста грандиозно.

Sairi Yashiki

Това място някога е било собственост на заможно търговско семейство и е било предавано от поколение на поколение. Отпред на улично ниво е имало магазин, а голямото помещение зад фасадата е било за производствена работа, жилище и хранилище.

И точно това хранилище в крайна сметка се превръща в най-интересната част на учреждението, защото Саири Яшики всъщност е затворено през 20-ти век и остава на практика непокътнато за около 40 години. Едва когато някой решава да го отвори наново, той се натъква на ценности, складирани в хранилището му, които датират от векове назад.

Много от тези съкровища сега са изложени в главните сгради на учреждението и малките складове между тях. Това е наистина интересно място, което заслужава да бъде разгледано.

Вероятно започвате да добивате впечатлението, че този малък град наречен Марумори има повече неща, които могат да се видят и направят – и сте прави! Нека разгледаме още нещо, което можете да преживеете в Мияги.

Abukuma River Boat

Надолу по пътя от Саири Яшики се намира място, на което можете да се качите на лодка, за да направите обиколка на река Абукума. Гледката от лодката е невероятна, тя преминава през проломи, гори, брегове и мочурища, пълни с птици.

Всеки сезон има свой собствен чар – представете си розовите черешови цветове през пролетта и червените и оранжеви цветове на есента. Но през зимата белотата около реката е просто зашеметяваща.

Също така през зимата лодките се превръщат в плаващи ресторанти. Маси с вградени нагреватели и одеяла (наречени котатцу) се поставят в средата на лодката, които служат за отопление на посетителите въпреки студеният сняг. На тях се предлагат ястия като хот пот с месо и морски дарове, зеленчуци и нудли, които се готвят във вкусен бульон.

Достигането до префектура Мияги е лесно – както споменахме в първата част, пътуването до нея отнема само около 90 минути с влак от Токио до Сендай чрез шинкансен. От Сендай можете да се отправите към различни райони, за да разгледате някои от нещата, които споменахме.

Няма да срещнете много други туристи и това е част от чара на местността. Зоната на Мияги беше засегната от земетресението и последвалото цунами през 2011 година и затова местността все още не се е възстановила напълно, но в по-голямата част вече е трудно да забележите каквито и да било щети от бедствието.