Мацуяма, Ехиме, Япония

Мацуяма, Ехиме, Япония

21/12/2018 Off By ivo

Много е вероятно малко след пристигането си в Мацуяма да видите хора с бели ризи и конусовидни шапки наречени „хенро“ – поклонници, участващи в един от най-интересните преходи в света. Той се нарича Шикоку-88 и официалният преход е с дължина повече от 1200 километра, минаващ през 88 храма около остров Шикоку по пътя към просветлението.

Ако посещавате Япония, Токио разбира се е един от първите градове, които трябва да бъдат разгледани, но суматохата в столицата на страната е доста натоварваща, затова е препоръчително след нея да посетите място, което ще ви донесе спокойствие и релаксация, а точно такова идеално място е Мацуяма. Това е най-големият град в Шикоку, но населението му се равнява на около 500 хиляди души (това означава, че в Япония има поне 30 града с повече хора).

Тук обаче има богата история. Традиция, пренесена през вековете, която все още играе голяма роля за града и сред всички съвременни нужди на ежедневието, това е нещото, което се отличава в Мацуяма.

Замък Мацуяма

Гледайки внимателно града от върха на хълм, се намира замък Мацуяма. Първата крепост построена на това място е била завършена през 1627 година и се е издигала на пет етажа. Сегашният замък е завършен през 1854 година и е само на три етажа.

За да стигнете до върха на хълма, можете да се разходите или да се качите на лифт.

Влизайки през главния вход на върха, ще видите отбранителните стени на замъка. Чрез врати, разположени около пътеки, през многобройни дворове, постепенно ще стигнете до вътрешния замък. Всички тези стъпки за стигане до основната сграда са били част от защитата, с цел да приклещи нахлуваща армия между стените на замъка и да създаде възможност тя да може да бъде атакувана от защитните стени.

На площта на замъка е налична красива комбинация от създаденото от човека и природата. През пролетта розовите цветове на черешите застилат пътеките. През есента оранжевите и червени цветове на растителността са също толкова зашеметяващи.

В основната част на замъка има изложби за самите сгради, за обитателите им и за обичаите през вековете. Замъкът Мацуяма е също един от 12-те оригинални замъци, които остават непокътнати в Япония и затова е важен исторически обект. Той също е добро въведение в града. От върха на замъка получавате невероятни гледки и дори може да се видят някои следващите места, които ще разгледаме.

Храм Ишите-Джи

От 88-те храмове по маршрута за поклонението в Шикоку, осем от тях са в границите на град Мацуяма. Един от най-впечатляващите е Ишите-Джи, като посещението му е много подходящо ако искате да вникнете в духовните елементи, свързани с поклонението.

Храмовият комплекс има доста различни секции, като се започне от входната пътека, осеяна с магазини, през портата и до главните сгради, а след тях и до по-малко светилище. Там въздухът ухае на тамян и поклонниците се молят и пускат монети в кутии за дарове.

На върха ще откриете тесен проход, който води към скалите. Ако го следвате, през тъмнината му редица малки и странно изглеждащи статуи на Буда ще ви отведат до другия му край.

Храмът Ишите-Джи е доста красив поради начина, по който различните секции преливат една в друга незабелязано, с необясними произведения на изкуството и статуи, разпръснати на територията на комплекса. Има голяма вероятност да си помислите, че това е хипи комуна ако не знаете какво място точно посещавате. Това определено е една от връхните точни на преживяването ви в Мацуяма.

Дого Онсен

От всички забележителности в Мацуяма, може би Дого Онсен е тази, с която града е най-известен по целия свят. В Япония има много онсени (горещи извори), но това е единствения, за който се твърди, че е най-старият в страната. Казва се, че той има 3000-годишна история и има специална секция, запазена единствено за императорското семейство.

Районът около Дого Онсен е пригоден за посетители, като там се намират многобройни магазини за пазаруване, хотели и ресторанти. В средата на района се намира историческата сграда на онсена, която можете да посетите, за да използвате горещите бани. В района има и инструкции на английски език, които да ви помогнат да се ориентирате.

Таймеши

Мацуяма има няколко местни деликатеса, които си заслужават да бъдат опитани. Първият от тях се нарича Таймеши. Това е ястие, което включва риба Мадай, сурово яйце и соев сос върху ориз.

Имабари Якибута Тамаго Гохан

Второто ястие се нарича Имабари Якибута Тамаго Гохан. Това е друг деликатес, който може да се опише като традиционна храна, носеща комфорт, която е много популярна в Мацуяма.

То представлява купа ориз, покрита с парчета пържено свинско месо и пържени яйца.