Най-красивите градини в Токио

Най-красивите градини в Токио

27/02/2019 Off By ivo

Тъй като наслаждаването на цветя е нещо като национална традиция, не е тайна, че японците обичат природата, а японската култура, свързана с градините е световноизвестна. Но в японските градини има нещо повече от бонсай, камъни и пъстроцветни малки рибки, още известни като кои. Нека разгледаме няколко от най-красивите градини, които могат да бъдат посетени в Токио.

Киосуми Теиен

Градина Киосуми е традиционна японска градина, завършена с езерце и традиционна японска чайна. Градината е организирана така, че посетителите се развеждат на живописна разходка около бреговете на езерото. Големи канари и камъни са били донесени от всички краища на Япония, като те са включени в цялостния дизайн на градината. Японският черен бор съставлява голяма част от флората, но също така цъфтящи дървета и цветя придават цвят на градината всеки сезон.

Коишикава Коракуен

Коишикава Коракуен е внимателно запазен и старателно озеленен парк, създаден още по времето на периода Едо. Той е един от най-старите паркове в Токио. Дизайнът и характеристиките му отразяват стила на традиционната китайска естетика, на която създателя му очевидно се е възхищавал.

Създаването на градините е започнало през 1629 година от Йорифуса Мито, първият феодален господар от семейство Мито Токугава и единадесетият син на патриарха Иеясу Токугава. Коракуен е завършен от синът на Йорифуса, Мицукуни Мито.

Името Коракуен идва от китайски и може да се преведе като „градина за наслаждаване на властта“. Градина Коракуен в Окаяма носи същото име.

Централното езеро е проектирано от шогун Иемицу Токугава и съдържа остров с храм на Бентен, едно от седемте божества на късмета.

Градината се простира на около 7 хектара и включва каменния мост в китайски стил Енгецукйо, водопад, езеро със засадени ириси, както и цъфтящи сливи и черешови цветове. Коишикава Коракуен е особено популярен със своите зрелищни цветове през есенните месеци.

Наитей, или вътрешната градина, е била вътрешно светилище за семейството Мито Токугава и е съдържала къща за гости, отделена от останалата част на градината от порта в китайски стил. Огромната градина Коишикава Коракуен и инкорпорираният в нея китайски стил служи като мощен символ, показващ богатството и силата на елита Токугава.

Хаппо-ен

Хаппо-ен е обширен парк в област Минато. Името означава „Градината на осемте гледки“ за привлекателността и през всеки сезон и гледна точка. Просторните площи осигуряват зашеметяващ фон за снимки, като градината е и популярен избор за провеждане на сватбени тържества и фотосесии. Там също има ресторант, който е специализиран в сервирането на кейсеки и има страхотен изглед към езерото, а чайна предлага уроци по етикета на поведение по време на чаена церемония и други. Ако сте решили да посетите това място е препоръчително да направите резервация предварително за туровете на градината, които се провеждат през делничните дни, включително и за ресторанта. Резервации не се изискват за чайната на Муан, но се препоръчват за ресторанта Енджу, кайсеки ресторанта в парка.

Източна градина на Императорския дворец

Една от градините, които задължително трябва да присъстват в списъка на посетителите на Токио, се намира в самия център на града и в момента е официален дом на японския император и императорското семейство. Източната градина на Императорския дворец се простира на малко повече от 200 000 квадратни метра озеленени площи, които позволяват на посетителите да се отпуснат сред природата и да подишат чист въздух поне за известно време.

Източната градина на Императорският дворец се състои от три основни области. Влизайки през входната порта Отемон, посетителите ще се изправят пред Музея за Имперска колекция, който обхваща кратка история на живота на принц и принцеса Такамацу. Изложени са многобройни снимки, които дават възможност на посетителите да се запознаят с живота на принц Нобухито от Такамацу. Снимките следват живота му от детството, срещата с бъдещата му съпруга, принцесата, брака и прехода му към влиятелен принц. Той е бил третият син на коронования принц Йошихито, роден през месец януари 1905 година и станал президент на различни организации, обхващащи различни сфери след Втората световна война.

Освен фотографския дисплей, посетителите могат да видят и няколко колекции от изящно изкуство, завещани от покойния принц и принцеса Такамацу, които хвърлят светлина върху техния интерес към изкуството. В този музей са изложени порцеланови изделия, картини, дрехи и стихотворения, създадени от принца и принцесата.

До музея посетителите могат да намерят дървена къща с много пейки. Сувенири и книги, свързани с японския император и семейството му се продават вътре в къщичката.

Следвайки пътеката през района Санномару, посетителите ще пристигнат във втората част на тази огромна градина, наречена Хонмару. Този район е най-просторен, като в него посетителите могат да се насладят на множество различни растения, които са засадени навсякъде. Там има череши, рози, бамбук, овощни градини и чайна градина.

В края на район Хонмару посетителите могат да се изкачат до базата Теншудай Донджон, която е била основната кула на замъка. Изграждането на кулата, която е висока около 58 метра, е завършено през 1638 година под ръководството на третия шогун.

Хамарикю Онши-теиен

Красивите градини Хамарикю някога са били ловни зони за клана Токугава. Днес това е озеленен парк и обществено пространство, заобиколено от морски водоем, вливащ се в токийския залив. Градината е също дом на традиционна чайна, която сервира японски сладкиши и матча. В тази чайна се провежда Токийската голяма чайна церемония. Достъпът до парка е през две северни порти или може да се достигне по живописен маршрут чрез воден транспорт от Акасака.