Най-старата дървена сграда в света, Нара, Япония

Най-старата дървена сграда в света, Нара, Япония

09/01/2019 Off By ivo

Чудили ли сте се някога къде се намира най-старата дървена сграда в света? Нека отговорим на този въпрос.

Недалеч от японския град Нара, в район Кансай, се намира храм, наречен Хорюджи.

В известен смисъл, той се намира в средата на нищото – градът около него не е нищо специално, само един незабележителен микс от магазини, домове и вендинг автомати.

Но бижуто в този град е храмовият комплекс, който държи в себе си някои от най-важните национални богатства на Япония.

Пететажната пагода и главната зала биват първоначално построени около 600-та година, но след пожар биват възстановени през 700-та година. Двадесет и шест други сгради в комплекса са построени преди 800-та година.

Всички те заедно са безспорно най-старите дървени постройки в света – пагодата, която е построена първа, взима титлата за най-старата.

Трябва да помните, че всичко това се случва в период от историята на света, който е трудно да си представим днес.

Мохамед е бродил по земята, цивилизацията на маите процъфтява в Южна Америка и англосаксонците поемат контрол над Великобритания след падането на Римската империя.

Междувременно японците строят дървени храмове, които все още стоят от повече от 1300 години насам.

Докато исляма се разпространява в Близкия изток и Северна Африка, а християните се борят за надмощие в Европа, будизмът навлиза в Япония от Китай.

Тези сгради в Хорюджи също се считат за първите будистки паметници в Япония и са имали огромно влияние върху религиозната архитектура през идните векове.

Построяването им е било възможно поради подкрепата на човек наречен принц Шотоку, който е бил смятан за велик държавник и основател на будизма в Япония.

Историята на храма Хорюджи е била гравирана на гърба на ореола на статуята на Буда Якуши Ньорай, която се намира в главната зала на храма.

Хорюджи може и да не е толкова известен като близките храмове в Нара или Киото. Това е странно до някаква степен, защото той е много по-важен. В действителност Хорюджи съдържа над 2300 важни исторически и културни структури и други предмети.

Той е повече от колекция от храмове – това е библиотека и галерия на будистката история в Япония.

Може би част от проблема, е че Хорюджи няма същите поразителни гледки като от връх на планина или розови градини, изобилстващи от цъфнали черешови дървета като тези, които могат да се намерят в Които или Нара.

Но има причина това да е първото място в Япония, признато от ЮНЕСКО и включено в Списъка за световното културно наследство. Ако го посетите и видите със собствените си очи е почти сигурно, че ще започнете да цените неговата значимост.