Никко, Япония

Никко, Япония

17/06/2019 Off By ivo

Никко е град, намиращ се в префектура Точиги, на приблизително два часа път с влак от столицата на страната Токио. Комплексът за светилища и храмове около планина Футара, още наричана планина Нантай, е основан през 8-ми век от светецът Шодо (735-817 година), който е бил известен будистки монах. Околностите на езерото Чудзенджи също са били място, на което са се провеждали будистки тренировки и учения. Друг забележителен обект в района е храмът Никко Тошогу, посветен на Токугава Иеясу, като той е също така част от списъкa на ЮНЕСКО за световно наследство. Освен религиозните забележителности, зашеметяващата природа и обагрените в огнени цветове листа през есенните месеци привличат огромни маси от туристи ежегодно.

Шинкьо – Свещеният мост

Мостът Шинкьо е своеобразен главен вход на комплекса от светилища и храмове, намиращ се в Никко, като това го прави идеалното място, от което туристите да започнат своето приключение. Самият мост е част от светилището Футарасан, едно от трите места, които почитат планина Футара като „шинтай“. В шинтоизма шинтай е обект, в който божествата могат да пребивават, осигурявайки физическа форма, достъпна за нейните последователи и поклонници.

В една от легендите, обвързана с тази местност, се казва, че когато светецът Шодо пристигнал там, водният поток бил толкова силен, че той не можел да прекоси реката. Тогава едно божество изпраща две змии, които се превръщат в мост, по който той да може да прекоси безопасно от другата страна на бурната река.

Храмов комплекс Ринноджи – Санбуцудо (Трите зали на Буда)

След пресичането на Свещения мост, посетителите ще открият каменен паметник, посочващ входа на храмовия комплекс Ринноджи в планината Никко, който включва всички храмове и кули в планината.

Ринноджи е най-важният храм на Никко. Той е основан от Шодо Шонин, будисткият монах, който въвежда будизма в Никко през 8-ми век.

Главната сграда на храма, Санбуцудо, помещава големи, лакирани в златно, дървени статуи на Амида, Сенджу-Каннон (Каннон с хиляда ръце) и Бато-Каннон (Каннон с конска глава). Тези три божества се разглеждат като будистки прояви на трите планински божества на Никко, които са съхранявани в светилището Футарасан.

Срещу Санбуцудо се намира съкровищницата на храма, съдържаща експонати, свързани с будизма и Токугава. Шойоен, малка градина в японски стил, се намира зад съкровищницата. Градината е особено популярна през есенните месеци заради прекрасните цветове и многобройните си кленови дървета, стоящи около централното и езеро.

Кайзандо (Свещена зала за основателя на храма)

Изкачвайки се още малко, посетителите ще бъдат отведени до свещена зала, посветена на Шодо, основателяt на храмовия комплекс в планините на Никко. Вътре в залата са изложени дърворезби, репрезентиращи Джизобосацу Бодхиства и десетте ученици на светеца Шодо, създадени по времето на периода Муромачи (1333-1573 година).

Храмът Никко Тошогу – Портата Йомеймон

Храмът Никко Тошогу е посветен на Токугава Иеясу (1543-1616 година), основател на Едо Бакуфу, наричан още шогуната Токугава. По-голямата част от сградата е създадена по времето на третия шогун от клана Токугава, Токугава Иемицу (1604-1651 година). Храмът, включително и портата Йомеймон, е изпълнен с красиви древни скулптори. Смята се, че всички дърводелци, специализирани в религиозни творби, са били събрани за създаването на тези произведения на изкуството. Смята се и че многобройните животни, изобразени на тези скулптори, символизират мира. Сред тях посетителите могат да открият и прочутата творба „ Три мъдри маймуни“, които репрезентират максимата „Не виждай зло, не говори зло, не чувай зло“, проповядвани от японската будистка школа Тендай.

Светилище Такино-о

Зад храма Тошогу се намира още едно по-дискретно светилище, в което се почита богът на Футарасан. Това е популярно място за тези, които искат да имат деца или безопасно раждане, и три неща в частност привличат хората в това малко светилище. Първото е Унтамеши Тории, портата, която се казва, че тества късмета на посетителя, ако се хвърлят три камъка през процепа в горната част на портата и поне един от тях премине през него е поличба, че ще се случи нещо добро. Второто е Кодане иши – камък, който се докосва, за да бъде докосващият благословен с деца. Третото е Енмусуби но саса, където, ако се върже бамбуково листо или парче хартия около бамбуков клон, използвайки само палец и кутре, то със сигурност извършилият го ще се венчае.

Пететажната пагода

Тази пететажна пагода се поддържа от централен стълб в самата й основа. Тази система е причината, поради която тя е толкова устойчива на земетресения, което е много полезно в сеизмично активно място като Япония. Същата система за устойчивост е използвана в известната атракция в Токио – кулата, наречена Токио Скай Трий.

Храм Никко Футарасан – Хонден (Главна зала)

В непосредствена близост до светилището Тошогу, старият храм Футарасан е в основата на религиозната вяра в района на Никко. Там е почитан бога на брака, който също така носи късмет, Онамучи но Микото, който по-късно става Окунинуши.

Това е главният храм там, но други два са разположени в близост, храмът Окумия на връх Нантай и храмът Чугуши на брега на езерото Чудзенджи.

Храм Тайюин

Този храм, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, е посветен на третия шогун на Едо Бакуфу, Токугава Иемицу. Той е бил построен според последната му воля да бъде погребан близо до дядо му Токугава Иеясу, основателят на династията Токугава, за да му служи след смъртта си. Обикновено основната сграда на повечето храмове е с лице, гледащо на юг, храмът Тайюин обаче е насочен на североизток, въпреки че това се смята за нещо, което носи нещастие. Причината това да е така, е за да се покаже уважение към славния Токугава Иеясу, като се обърне към храма Тошогу. Въпреки че този мавзолей се намира в малко по-отдалечено място, си струва да се види поради прекрасните си гравюри и архитектура.

Канмангафучи

Ако се последва реката Дая, посетителите ще стигнат до малък пролом, наречен бездната Канмангафучи. От едната страна на реката се намира ботаническа градина, предлагаща прекрасна гледка независимо от сезона. Освен красивия пейзаж, на южния бряг на реката могат да се открият около 70 Джизо статуи, наречени Бакаджизо (призраци джизо), защото се казва, че техният брой се променя всеки път, когато бъдат преброени.

В една от легендите, обвързани с това място, се разказва, че надписите, намиращи се на стена по-нагоре по течението на реката, са били гравирани от самия Кукай, известен още като Кобо Дайши, великият учител, който разпространява будисткото учение.

Езеро Чудзенджи

Езерото Чудзенджи, намиращо се във вътрешната част на Никко, е създадено от изригването на планината Нантай. От периода Мейджи до ранния период на Шова атракцията привлича много чуждестранни посетители, които построяват там свои собствени летни резиденции. Там посетителите могат да се насладят на красотата на всички сезони – на черешовите цветове през пролетта или на обагрените листа през есента. Там се предлагат и разходки с лодки, разкривайки невероятни гледки към заобикалящата езерото природа.

Храм Чудзенджи – Тачики Каннон

Храмът Чудзенджи е бил мястото за обучение на светеца Шодо, той е известен с дървените си статуи на Буда, особено Хашири-Дайкокутен и Тачики-Каннон. Друга атрактивна особеност за този храм е прекрасната гледка, която той предлага, към планината Футара и езерото Чудзенджи.