Новият PlayStation Classic

Новият PlayStation Classic

11/10/2018 Off By ivo

Sony се включва в нашумялата през последните няколко години тенденция за преиздаване на ретро конзоли с обявяването на PlayStation Classic, който е модернизирана версия на популярния PlayStation, пуснат на конзолния пазар в Япония през 1994 година.

След повече от 24 години компанията ни предоставя възможност да се завърнем към 20 култови заглавия, издадени за оригиналната конзола, някои от които са Final Fantasy VII, Tekken 3, Ridge Racer Type 4, Jumping Flash и Wild Arms. PlayStation Classic включва серия от подобрения като HDMI съвместимост с видео капацитет от 720p и 480p. Също така, устройството ще използва USB Micro-B порт за захранване, подобно на другите „мини“ конзоли, които се предлагат на пазара. Единственото, което липсва ще са дискове за игра и карти памет, налични при оригиналната система. Външният вид на конзолата ще е идентичен с оригинала, с разликата, че ще е сравнително по-малка, заради което може да я категоризираме като мини конзола. Също така компанията ще пусне контролери, моделирани по оригиналния вид на тези от PlaySation.

Този продукт излиза на пазара в същата година, в която компанията официално обяви, че преустановява поддръжката за другата им култова и рекордно продавана конзола PlayStation 2. Въпреки че се очаква PlayStation Classic да е хит на пазара, с очаквано наличие на 3 декември 2018 година, има слухове, че може би ще има конкуренция от Nintendo, с преиздаването на тяхната класика Nintendo 64 Classic, което цели да дръпне струните на носталгията от 90-те години.

Ще бъде интересно да видим как конзолата се съревновава с големият избор на пазара в днешен ден. Sony обикновено има по-добър подход, по отношение на игри в наличност, което беше проблем при пусната на пазара NES Classic конзола от Nintendo през 2017 година. Краят на тази година се очертава интересен за гейминг сцената с тези новини и слухове на хоризонта.