Окономияки, Япония

Окономияки, Япония

18/02/2019 Off By ivo

Окономияки се описва по много начини, някои, от които са омлет, пица или палачинка. Но най-често ще чуете това ястие да се нарича японска пица или японска палачинка. Всички тези имена му подхождат до известна степен, но като цяло са неподходящи.

Окономияки е смес, базирана на брашно, приготвена на тиган за печене. Фактът, че се нарича пица идва от различните съставки, които се добавят към ястието. Точно както можем да имаме каквито пожелаем добавки към пица, така можем да имаме добавки и към окономияки.

Окономияки в Осака

Поради причината, че към ястието може да се добави всичко, каквото пожелаем, възможностите са безкрайни. Но има някои компоненти, които задължително трябва да присъстват, преди да преминем към добавяне на различни съставки към тестото. Нека разгледаме някои от най-важните неща, които съставляват окономияки в стил Осака.

Основните съставки за тестото са тенкасу – това са хрупкави късчета пържено тесто, използвани в японската кухня, бени шоуга – вид японски маринован джинджифил, използван за придаване на по-кисел вкус на ястията, яйца и брашно и зеле.

Топингите за това ястие са предимно анори – зелени водорасли на пудра, бонито – това представлява сушена и ферментирана риба тон, сос окономияки – този топинг е толкова важен, че носи името на ястието. Тъмно кафяв сос, комбиниращ сос Уорчестър, соев сос, кетчуп и лъжичка захар или мед, японска майонеза и тънко нарязано свинско месо.

Окономияки в Хирошима

Какво отличава окономияки в Хирошима? Съставките са почти същите като в Осака. Най-забележимата разлика са нудлите. Ястието в Хирошима е покрито с якисоба, или нудли и пържено яйце, като най-често се среща окономияки със соба нудли. Вместо продуктите да се смесват в тестото те се добавят на пластове и има много повече зеле, до четири пъти повече от окономияки в Осака. Зелето се натрупва отгоре. Докато се готви, размера му намалява и се сплесква. Другият отличителен белег и разлика в Хирошима, е че соса е по-скоро сладък, докато соса в Осака е по-пикантен.