Оръжията на средновековна Япония – Вотра Част

Оръжията на средновековна Япония – Вотра Част

13/02/2019 Off By ivo

Юми

Оригиналното оръжие на самураите, японският лък, има дълга история. Изолацията на страната от други култури позволява на Япония да разработи свои собствени уникални инструменти и техники за стрелба с лък.

Най-старите сведения за лов в Япония с церемониални лъкове датира от повече от десет хиляди години преди Христа. Без технологията за огъване и оформяне на дърво налична в други страни, Япония разработва много дълги дървени лъкове, някои от които достигат до дължина над два метра с цел да увеличи тяхната сила. Тези лъкове са били използвани предимно от ездачи на кон.

Поради технологичните ограничения Япония разработва иновативния лък със специален начин на стрелба, който предшества дори катана.

Кусаригама

Органите на реда редовно са използвали кусаригама – оръжие, което комбинира в себе си манрикигусари и кама. Враговете са се държали настрана чрез размахване на веригата и след това са атакувани с острието в близък бой.

Чигирики

Изработено от дърво или метал, това оръжие има прикрепена тежест чрез верига към върха си, която се използва за спъване, нападение или разоръжаване на противника. С веригата, скрита в самото оръжие, то е можело да бъде прикрито като бастун или тояга.

Фукия

Фукия без съмнение са оръжия използвани от нинджи, както е описано през 17-ти век в нинджа свитъците Мансеншукай. С това оръжие са се изстрелвали стрелички с минимален шум, транспортирало се е лесно и е можело да бъде прикрито под формата на флейта или лула. Намазването на стреличката с отрова е правило оръжието изключително ефективно.

Но фукия не се е използвало само като оръжие. То е можело да изстрелва бележки и послания към съюзници. Ловците също са го използвали за лов на птици.

Огнени стрели и Бохия

Огнени стрели и миниатюрни „ракети“, наречени бохия, са можели да опустошат дървени сгради, укрепления и военни кораби. Макар и първоначално изстрелвани с лък, навлизането на Япония в технологиите с барут и огнестрелни оръжия води до преносими устройства за изстрелване на огнени стрели чрез барут, наподобяващи пушки.

Макибиши

Макибиши са били хвърляни на земята, за да забавят противниците и да предотвратят преследване. Шиповете са дълги и остри, с цел да проникнат през тънките подметки на противниците.

Явара

Явара е оръжие, което лесно се скрива в дланта на ръката. Въпреки че то може да бъде заострено, явара обикновено има затъпени краища от всяка страна, направени за нанасяне на удари срещу противника и са особено ефективни за специфични точки на натиск. Закръглени или шестоъгълни, най-голямото предимство на явара е във захвата на оръжието, което увеличава силата на удара и предотвратява счупването на дланта или китката.

Оно

Японските каменни брадви предхождат тези, изработени от желязо и стомана и правят оно предпочитаното оръжие на древните японски ямабуши или монаси-войни. Ямабуши използват тези брадви, някои достигащи до два метра, в битки, въртейки ги около себе си, предотвратявайки настъпването на врага.

Бо и Джо

Датиращи от праисторическите аборигени, бо, или дългата дървена тояга, е най-архаичното оръжие в Япония. Воините се възползвали от дължината на бо, атакувайки враговете си от далече или въртейки го около себе си за да ги държат на страна.

Бо идва в много различни форми и размери. Например, мару-бо е кръгъл, а хакаку-бо е шестоъгълен. Докато обикновеният бо достига дължина до малко над метър и половина или около височината на боравещия с него, дължината на по-късия джо е била продиктувана от предпочитанията на използващия го. Скромният джо изглежда доста опростено, но все пак той притежава много от атрибутите на всички три почитани оръжия като поразителния удар на катана, обсега на копието и ударната сила и здравината на бо.

Канабо

Най-смъртоносно изглеждащото оръжие от семейството „Бо“, металният, посипан с шипове канабо, прилича на бо или на бухалка и специалността му се изразява в тежката и брутална сила. Може би поради това е предпочитаното оръжие от японските они, вид демони и чудовища, известни в японския фолклор.

Джутте

Тъй като само високопоставени служители на реда са можели да носят мечове, служителите с по-нисък ранг са разчитали на алтернативни оръжия като универсалното джутте. То е можело да отклони атаките на меча и да обезоръжи нападателя с минимални наранявания. Джутте изисква непосредствена близост, за да бъде ефективно, но веднъж в обсег, оръжието може да нанесе удари, закачи дрехите, възпре врага или да го разоръжи.

Сасумата

Този дълъг прът е бил използван за приклещването на противника чрез вилката си, наподобяваща подкова. Шиповете по пръта са били използвани за заплитането на дрехите на опонента помагайки за неговото залавяне. Но сасума не се е ограничавало само до залавянето на престъпници, пожарникарите са го използвали за да придържат греди и други структури на горящи сгради.

Какуте

Използващите тези пръстени с шипове са ги скривали в дланите си. Пръстените са се носили на средния пръст и на палеца. Основната цел на тези оръжия е противникът да бъде умиротворен, като шиповете на пръстените се впият в точки на натиск, причинявайки болка. Ефектът на изненада на това оръжие предизвиква загубата на концентрация на противника, което прави залавянето му по-лесно. Тези шипове е можело да бъдат намазани и с отрова ако целта е била противникът да бъде умъртвен.