Префектура Ямагата, Япония

Префектура Ямагата, Япония

21/06/2019 Off By ivo

Намираща се в североизточна Япония, префектура Ямагата е планински район с почти две трети от площта му, покрити с гъсти гори. Префектурата е също така и дом на повече от 200 водопада – повече от всяка друга в Япония – поради които тя придобива местното име „Кралството на водопадите“. Нека разгледаме част от красотите, които това място в страната на изгряващото слънце предлага.

Храм Хошуяма Ришаку

Този храм е основан през периода Хейан (794 – 1185 година) през 860-та година. Той е наричан още Яма-дера, храм в планините, и всъщност е съставен от няколко храма. Конпонкю-до, главният храм, се намира на 538 метра над морското равнище. Неговата емблематична червена пагода, Нокьо-до, е най-старата сграда в планината. Удивителният цвят и уникалното местоположение го правят предпочитана спирка за много туристи в региона.

За да се стигне до върха на планината, посетителите трябва да изкачат над 1000 стъпала. По пътя нагоре има много будистки статуи и каменни паметници, издълбани в скалните стени, които правят изкачването интересно и пленяващо начинание.

Горещите извори Гинзан

Гинзан онсен е град, който съществува от около 1740-та година. Покритите със сняг покриви през зимата придават на града спокойна и идилична атмосфера. Той е идеалното място за еднодневни екскурзии и дори за престой, тъй като на посетителите се предлагат допълнителни удобства ако решат да останат в една от многото бани/хотели на територията му. Също така, с многобройните си магазини за сувенири и ресторантите в района, това е идеалното място за прекарване на един отпускащ следобед.

С влизането си в града, посетителите могат да видят водопад, наречен Широгане но Таки. Този водопад е с височина малко над 20 метра и самият водопад се състои от поредица от каскади. Също така, там има пътеки, минаващи от двете страни на водопада, които предлагат страхотни гледки от различни точки.

Храм Идеха

Храмът Идеха, още известен като Идеха-джинджа, основан преди около 1400 години, се намира на планина Хагуро. Планината е част от планинската верига Деуа, която преминава през централната част на префектура Ямагата. Планината Деуа има три светилища, но само храма Идеха е отворен за посетителите през цялата година.

За да се стигне до храма, трябва да се изкачат малко над 2400 стъпала, като цялата дистанция до там се равнява на почти два километра. Повечето от кедровите дървета в района са на възраст от 300 до 500 години, като някои от тях дори достигат възраст от над 1000 години.

По пътя към светилището посетителите ще преминат до пет етажна пагода, която е единственото национално богатство на територията на префектура Ямагата. В самия храм посетителите могат да разгледат редица интересни и красиви културни ценности.

Складът Санкьо

Складът Санкьо, още известен като Санкьо Соко, е склад за ориз, който е построен още през 1893 година и все още се използва и до днешен ден. Той се състои от девет постройки, които общо съхраняват над десет хиляди тона ориз. Намиращият се наблизо Саката Юмено Кура е туристически център, където посетителите могат да закупят разнообразни сувенири. Там също се помещава и историческият музей, посветен на ориза Шонай, където посетителите могат да видят свързаните с него материали и експонати.

Аквариум Камо

Аквариум Камо има най-голямата изложба на медузи в света, наброяваща повече от 50 вида. Тяхната основна атракция е „Театърът на медузите“, в който са изложени над 2000 медузи, които привличат тълпи от хора, поради прекрасните цветове и светлини, които шоуто предлага.

Там също така има и дисплей на риби и морски обитатели, които се отглеждат в крайбрежните райони на Японско море. Налични са и шоута, включващи морски лъвове.

Храм Гасан

Друго светилище, намиращо се на планинската верига Деуа, е храмът Гасан, още известен като Гасан-Джинджа, който се намира на самия връх на планината. Намиращ се на височина малко над 1 982 метра, той предлага на посетителите запомняща се гледка към море от облаци под тях, ако времето позволява. Мястото е свято, поради което на посетителите не се позволява да правят снимки в него, но е позволено извън главните врати на храма.

По време на слизането от храма, е препоръчително да се спре до Мидагахара – блато, намиращо се в близост до Осма станция. То е дом на редки животински видове и растения, като от месеците от юни до юли то е покрито с прекрасен килим, изтъкан от разнообразни цветя.

Каменните статуи на шестнадесетте архати

Каменните статуи на шестнадесетте архати, още познати като Джурокуракан-иуа, се намират на брега на Японско море в северната част на префектура Ямагата, където в скалите са издълбани 22 будистки статуи. Тези статуи са създадени за период от пет години от 1864 година до 1869 година. Те са направени в памет на рибари, които са загубили живота си сред бурните вълни на Японско море и хората се молят на тях за безопасност, когато са в морето. Необичайното произведение на изкуство и вяра, както и местоположението им, прави тези каменни творби доста известна дестинация за посещаващите региона туристи. Доста често посетителите отправят желание, след което оставят монети върху будистките статуи.