Суеверия в Япония

Суеверия в Япония

25/10/2018 Off By ivo

Наближаващият празник Хелоуин ни подсеща за истории и легенди със страховит завършек. Сега е времето да научим повече за суеверията в Япония, за които се вярва, че са злощастни. Ето някои от тях:

Кита макура
Според будистките погребални ритуали тялото на покойника гледа на север, така че ако вашата възглавница също е в тази посока, по-добре я преместете.

Рязане на нокти през нощта
Ако нямате време през деня и сте се сетили да свършите тази работа вечерта, според вярването родителите ви ще починат преди да ги видите отново. А пък и звукът от нокторезачката може да е дразнещ за спящите около вас, така че наистина го оставете за сутринта.

Пръчици в ориза

Това би ви довлякло доста неудобрителни погледи, тъй като се прави само на погребения. Пръчиците за хранене се слагат върху определената за тях поставка хашиоки, ако няма такава ги оставете по диагонал върху купата.

Числа

Япония не е единствената азиатска страна, в която за числото 4 се счита, че носи лош късмет. Може да забележите как то липсва от номерата на стаите в някои болници. Това е така, защото се произнася като „ши“, което също означава и смърт. Числото 9 пък е „ку“ – като „страдание“.

Сандали Гета

Познатото ни поверие за счупеното огледало в Япония се отнася за счупен традиционен сандал гета. Ако мисълта, че може да ви сполети нещастие ви плаши, по-добре не си купувайте от най-евтините.

Огненият кон
„Хиное ума“ или годината на огнения кон се случва на всеки 60 години, като следващата е през 2066. За жените родени през такава година се смята, че няма да имат късмет в любовта и брака, защото са прекалено опърничави.

Иакудоши
Счита се, че за мъжете и жените има определи възрасти, в които проблемите са най-много. За мъжете това са 24, 41, 60, а 25, 42 и 61 са крайно нещастни. При жените – 18, 32 и 36, а и тук следващите ги отново са още-по несполучни. Но не се притеснявайте ако видите възрастта си в този списък, срещу скромна сума в местния будистки храм ще ви изработят специален амулет, наречен омамори, който да носите със себе си през цялото време.

Завивайте се нощем
Ако не се завиете добре, рискувате да се сбогувате с пъпа си, тъй като богът на бурята и светкавиците Райджин ще ви го открадне. Можем да сме сигурни, че тази мисъл спасява много японски деца от отвиване и настинки!