Сърцето на японския традиционен дом Уашицу

Сърцето на японския традиционен дом Уашицу

11/02/2019 Off By ivo

Централният отличителен белег на традиционната японска архитектура се нарича „уашицу“ или японска стая. Уашицу е отворена стая, която няма преназначение. Има подови настилки „татами“, плъзгащи врати и в някои случаи „токонома“ (ниша).

Вместо неподвижни стени и врати, уашицу е място, където светлината и въздуха се движат свободно, където предназначението на стаята се определя от нуждите на обитателя. С други думи, уашицу е каквото пожелае живущия.

Елементите, които съставят Уашицу

Отличителните белези на този тип стая са под, застлан с татами, леки плъзгащи се врати, наречени шоджи и ниша, вградена в стената. Тези елементи трябва да бъдат вградени в стаята, за да бъде истинска уашицу. Но както строителните материали в съвременните японски къщи са се променили от дърво и бамбук на стомана и керамика, тези традиционни елементи в уашицу също са се развили.

Постелките Татами

В наши дни постелките татами са масово произвеждани, съставени предимно от синтетичен материал, който имитира усещането на традиционно татами, като същевременно е по устойчив спрямо износване, изсветляване от слънцето и загниване. Това означава, че хората имат по-голям избор спрямо спектъра от цветове на рогозката, отколкото преди няколко десетилетия, като всеки цвят придава различен смисъл и усещане.

Татами са били и все още са изработени с точен и еднакъв размер, въпреки че този размер варира според региона. Въпреки това, във всяка област, рогозките се изработват при строго 2:1 съотношение. Те са толкова стандартизирани, че не е необичайно да се измери размера на къщата чрез преброяването на рогозките в нея.

Шоджи

Шоджи също са актуализирани. Тези плъзгащи се врати все още са направени от хартия и дърво, но тези материали вече са по-здрави, като и хартията, и дървото са по-гъвкави отколкото са били някога. Съвременните врати шоджи могат да бъдат сгънати, когато не се използват, за повече пространство. Някои дори идват с нюанси, които затъмняват интериора на стаята и осигуряват повече уединение, отколкото традиционните врати, изработени от оризова хартия.

Токонома

Токонома служи като фокусна точка във уашицу, както камината във всекидневната на западните домове. Токонома представлява ниша, вградена в стената, издигаща се на десет или четиринадесет сантиметра над пода, в която се поставят цветя и семейни съкровища и ценности като древен меч, трофеи или семейни снимки и талисмани. Преди стотици години обаче, токонома служи като по-формално, духовно пространство за поставяне на свитъци и ароматни свещи.

Многото лица на Уашицу

Западните къщи и домове са традиционно построени със стаи, всяка от които има специално предназначение: трапезария, всекидневна, спални, кухня. Японските къщи обаче традиционно се изграждат с обратен подход. Стаите се проектират без вградени пособия, мебели или нещо друго, което дава предназначение на помещението. Вместо това мебелите се донасят, за да отговорят на нуждите според деня или сезона. Но напоследък това се променя. С наличието на по-големи, по-тежки мебели и модерни луксозни продукти като телевизори и компютри, японските домове стават все повече като западните домове, като всяка стая започва да има своята цел. С изключение на уашицу.

Уашицу запазва гъвкавостта на своето наследство и до днес се използва от много японски семейства като многофункционална стая, която бързо и лесно може да смени своето предназначение, за да отговаря на нуждите на живущите. Общо казано, обаче, съвременната уашицу изпълнява три основни функции в къщата – приемна стая/стая за гости, семейна стая и практична стая, и понякога тя се използва за всички тези цели едновременно.

Стая за гости

Например в центъра на стаята се намира котацу – ниска маса с вграден нагревател и одеяло, които са поставени между нагревателя и самата маса. Под котацу има дълбока ниша, където масата може да се сгъне и съхранява през лятото, което дава повече пространство. През зимата, когато котацу е разпъната, нишата под нея служи като място за сядане.

Тази ниска маса е централна точка в стаята, което я прави идеалното място за приемане на гости. Тя придава интимност, която идва от споделянето на топлината и храната в едно затворено пространство като това.

Още един традиционен елемент за стаята за гости е мизуя доуко. Исторически погледнато, мизуя доуко е отличителна черта в чаените стаи, която представлява вграден шкаф за съхранение на всички принадлежности, необходими за сервиране на чай на гостите. Този елемент подсилва идеята на уашицу като стая за приемане и сервиране на гости.

Семейна стая

Двете неща, които често характеризират японската семейна стая са снимки и светилище.

За разлика от западните домове, японските къщи имат значително по-малко неща, закачени по стените, а често и почти никакви. Отчасти това се дължи на естетиката на дизайна и отчасти на използваните строителни материали. Традиционно картините са били окачени под ъгъл с помощта на дълги нишки, така че да могат да се виждат по-лесно от тези, седящи на пода. Но дори и в този случай не е обичайно да се виждат повече от една или две снимки или картини по стените.

В наши дни, тъй като броя на снимките, които документират живота ни е нараснал значително, специфични рафтове, които не повреждат рогозките, се продават в повечето мебелни магазини в Япония.

Освен снимките, уашицу е мястото по подразбиране за поставянето на религиозни предмети, включително талисмани за късмет, здраве или защита.

Но освен семейните спомени и религиозни предмети, изложени в тази стая, какво всъщност се прави в нея? Освен обичайните дейности за една семейна стая като гледане на телевизия, четене на книги или игране на различни игри, хората също така я използват да се молят. Дарове се поставят на буцудан и камидан. Звъни се с малки камбанки, запалва се тамян и се отправя молитва. По този начин, сред снимките и талисманите, японците използват своята уашицу, за да почетат предците си.

Практична стая

Мястото в Япония е ограничено. В повечето японски домове е трудно да се намери място за креативни дейности като създаване на изкуство или свирене на музикален инструмент. Стаята уашицу може да бъде използвана точно с тази цел, ако е свободна.

Въпреки че уашицу е кулминация от няколко столетия на японската архитектура и култура, тя все още се променя, за да отговори на нуждите на собственика. Независимо дали става дума за творческо пространство, пространство за приемане на гости или просто пространство, уашицу ще остане част от японските домове за дълго време напред.