Съществата от японският фолклор

Съществата от японският фолклор

18/10/2018 Off By ivo

Японският фолклор е пълен със странни чудовища, като призраци и демони. Голяма част от тези същества могат да бъдат квалифицирани като йокай или юрей. Йокай са тези, които на български наричаме чудовища, въпреки че някои от тях може да изглеждат като хора, а други като неодушевени предмети. Юрей са призраците, които често не могат да преминат в отвъдното, защото са умрели по насилствен начин или търсят отмъщение. Докато много от тези същества са странни и уникални, изброените по-долу са особено интересни.

Гашадокуро

Гашадокуро е гигантски скелет, за който се твърди, че е петнадесет пъти по-висок от обикновения човек. Телата им са създадени от разгневените духове на хората, които са умрели от глад. Поради този глад, който те изпитват дори след смъртта си, те обикалят селските райони в търсене на самотни пътници, които да изядат. Макар и костите им обикновено да издават зловещи тракащи звуци докато се движат, те стават напълно тихи докато са в търсене на поредната си жертва. Щом открият злощастен човек, който е попаднал на пътя им, те отхапват главата му. След което изпиват цялата кръв на жертвата, докато тялото бъде напълно източено.

Убуме

Убуме е дух на бременна жена, която е починала преди или по време на раждане. Понякога те приемат формата на красиви млади момичета, а друг път на грозни и стари жени. Те могат да бъдат видени през мрачни, дъждовни нощи, плачещи и държейки нещо, което изглежда като бебе. Ако непознат минувач предложи да помогне на нея и на бебето й, Убуме изчезва, след като предава бебето си на добрия самарянин, но след това „детето“ започва да става все по-тежко и се превръща в канара, която смазва всеки, който го държи.

Касаобаке

Касаобаке е чадър, който се е превърнал в призрак след стотния си рожден ден. Те обикновено имат един дървен крак, едно или две очи и дълъг език. Те обичат да правят пакости и да подмамват хората, но някои от тях изпитват ненавист къс собствениците си и ги нападат.