Съществата от японския фолклор – Трета Част

Съществата от японския фолклор – Трета Част

06/11/2018 Off By ivo

Умибозу

Хората рядко остават живи след среща с Умибозу. Те са човекоподобни морски същества с тъмна кожа, но са толкова големи, че никой не ги е виждал от раменете нагоре. Те се появяват изненадващо в спокойните нощи, атакуват кораби, като създават големи вълни или направо ги разбиват собственоръчно. От време на време, Умибозу, иска варел от екипажа на някой кораб. Ако екипажа изпълни искането, то Умибозу напълва варела с огромно количество вода, след което го изсипва върху кораба, докато моряците не се удавят. Единственият начин да бъде надхитрен и спрян е да му се даде варел без дъно. По този начин Умибозу ще продължи да се мъчи да напълни варела и кораба може да избяга. Умибозу в превод означава „морски монах“ и се смята, че те са отмъстителни духове на удавени свещеници.

Катакирауа

Катакирауа е призрак на бебе прасенце. Макар да не изглежда по различно от обикновено прасе, то няма сянка, има светещи червени очи и само едно ухо. То може да бъде видяно през нощта в големите градове, подскачайки като заек в търсене на човешки души, които да открадне.

Джуббоко

Вампирите са често срещани в японският фолклор, но може би най-странният от тях е Джуббоко, дърво което пие кръв. Тези дървета са имали нещастието да се намират на бойни полета и веднъж всмукали чрез корените си кръвта напоила почвата, те остават променени завинаги. Пристрастени към вкуса на кръвта, те хващат с клоните си нищо неподозиращи минувачи и изсмукват кръвта им. Не е ясно как могат да бъдат унищожени, а ако дървото бъде отсечено то кърви като живо същество.