Такамацу, Япония

Такамацу, Япония

28/05/2019 Off By ivo

Такамацу има славата, че е най-големият град в цял Шикоку, така че само поради тази причина той посреща повече посетители, отколкото много други части на острова. За туристите, планиращи да посетят Шикоку, това е едно от най-добрите места, от които да започнат пътуването си, като града е и столица на по-голямата префектура Кагава.

Подобно на много от градовете в Шикоку, той е живописен пристанищен град, като това го прави едно от по-лесно достижимите места за посещение и самият град е познат още с псевдонима „Портата към Шикоку“. Както повечето хора биха очаквали регионът е пълен с интересни атракции като красиви паркове и музеи, като също така може да се посетят и съседни острови като Наошима или многобройните съседни градове, като един от тях е Яшима.

Такамацу е известен и с още един псевдоним, който е „Кралството на удона“, като посетителите могат да се насладят на това невероятно ястие навсякъде в града.

Парк Рицурин

Парк Рицурин е една от основните забележителности в Такамацу и е една от най-големите и красиви градини в региона.

Тя е била създадена в старите дни с целта военноначалниците Сануки и Сасума да имат място, на което да се отпуснат и починат, а красотата на градината е толкова голяма, че тя също е обявена и за японско национално съкровище.

Разхождайки се из парка, посетителите могат да се насладят на забележителности като моста Енгецу-кьо, с който паркът е най-известен, както и емблематичната „Червена скална стена“. Там има и прекрасно лотосово езеро и красив водопад, наречен Окедой-но-Таки.

За изморилите се от разходки и разглеждане на парка се предлага почивка и вкусен чай в многото чайни, в които се провеждат традиционни чаени церемонии за гостите.

Удон

Една от най-известните храни в Такамацу е удон, която е и една от най-обичаните храни в Япония.

Нудлите удон могат да бъдат намерени из целия град, приготвени по различни начини. Ястията от удон включват Каке Удон, което представлява горещи нудли, сервирани с даши и соев сос, като също се предлага опцията да се гарнират с наденичка, приготвена от риба.

Друга опция е Кицуне Удон, който се сервира с тофу вместо риба, има и други ястия с удон като по-традиционните варианти, например Темпура Удон, който е покрит със скариди, както и сервираните студени Зару Удон.

Фестивал Сануки Такамацу

Фестивалът Сануки Такамацу се провежда всяка година през месец август и е известен със своите безбройни атракции.

На втория ден от фестивала се провежда шоу с фойерверки и редица традиционни танцови представления.

Самият фестивал се провежда в парка Такамацу, така че посетителите могат да прекарат времето си в разходки, наслаждавайки се на разнообразните представления, като също така паркът се намира в близост до големия търговски комплекс Санпорт.

Както може да се очаква, на фестивала могат да се намерят многобройни будки и сергии, предлагащи вкусни храни и напитки, които го правят идеалното място да се опитат някои от най-вкусните деликатеси, които се предлагат в Шикоку.

Музей на изкуството Такамацу

Такамацу има процъфтяваща местна художествена сцена, която може да се види точно в музея на изкуството в града.

Там посетителите могат да открият редица интересни картини от цяла Япония, а интересен факт за това място е, че всъщност самият музей се помещава в сградата на Банката на Япония.

Парк Тамамо

Парк Тамамо е още един от основните паркове в града, като в него се е намирал замъкът Такамацу в древните дни. Днес обаче от замъка е останала много малка част, като има няколко сгради из целия комплекс.

Местните жители се събират в този парк през пролетните месеци, за да се насладят на многобройните разцъфващи черешови дървета, които са из целия парк и в пълния си разгар през месец април.

Музей на народните изделия Сануки

За желаещите да научат повече за местните занаяти и фолклорни традиции в Такамацу, най-подходящото място е музеят Сануки.

Музеят се намира в прекрасния парк Рицурин, като в самия музей могат да се открият галерии, които ще отведат посетителите назад във времето към династията Токугава.

Някои от експонатите включват предмети като бижута, текстил и други изделия, произведени от древните местни занаяти.

Фестивалите

Струва си тези, които посещават Такамацу да проверят предварително дали в планираното от тях време за посещение в града има фестивали. Шансовете да има такива са доста големи, тъй като в Такамацу има редица културни събития, които се провеждат през цялата година.

През месец декември посетителите могат да се насладят на подходящо кръстения Зимен фестивал, който се състои от редица прекрасни тематични коледни дисплеи, а през месец юни може да се види фестивалът Светулката Шионое, който е ода за тези грациозни и красиви насекоми.

Наошима

За желаещите да разгледат околностите на Такамацу е препоръчително да се насочат към един от граничещите с града острови.

Един от най-известните острови в този регион е Наошима, известен със своите чудати модерни инсталации на изкуството. Много от тях са под формата на големи керамични тикви, както и други странности, като стигането до острова отнема само около час с ферибот от Такамацу.

Замък Такамацу

Това, което е останало от замъка Такамацу се намира в парк Тамамо, или още познат на местните като Тамамо-коен.

Първоначално замъкът е бил построен през 1588 година, но за съжаление поради ерозия и различни конфликти през годините, той е изпаднал в руини и сега е в процес на възстановяване.

Една от частите, които са останали непокътнати, е вътрешният ров, който си струва да бъде видян, тъй като е пълен с морска вода и през пролетта посетителите могат да видят състезания, които се състоят в скачане в студените му води – проява на сила и смелост.