Токушима, Япония

Токушима, Япония

27/05/2019 Off By ivo

Град Токушима е известен с това, че е един от основните пунктове, през който хората влизат в източната част на остров Шикоку, поради това, че има малко летище. Следователно тази част на Шикоку е чудесна входна и изхода точка за посетителите на острова, където могат да прекарат няколко дни, за да разгледат местните забележителности.

Токушима е известен със своите красиви улици и зелени покрайнини, като посетителите могат да прекарат времето си там в разходки из красиви паркове, както и да разгледат забележителности като замъци и музеи. Градът е също така част от пътя на поклонението пред 88-те свещени храма, което е известна атракция на остров Шикоку, а и както винаги храната и напитките са неотразими.

Ава Одори

Ава Одори е един от основните фестивали в Токушима, който се провежда всяка година през месец август.

Това е и една от причините много хора от Япония и останалата част на света да посещават Токушима, като самият фестивал се провежда от повече от 400 години насам.

По време на фестивала улиците се изпълват с хора гледащи парадите и танцовите изпълнения, които представят забележителен набор от различни сложни танцови техники и стилове.

Едно нещо, което си струва да се отбележи, е, че Токушима обикновено е много зает по това време на годината, тъй като фестивалът е популярна местна атракция.

Къщата на индигото

Къщата на индигото е една от по-странните атракции в града, която представлява част от стар дом, който е бил бивша резиденция на търговец на индиго в древните дни.

В днешен ден посетителите могат да обиколят и разгледат дома и да научат повече за древното изкуство за боядисване на индиго, като се предлага на всеки посетител да обработи свое собствено парче плат и да вникне в традиционните модели на изработване, използвани в обработката на текстил в древен Шикоку.

Ава Одори Кайкан

Ава Одори Кайкан е музей, който е известен със своята колекция на експонати, които разказват историята на фестивала Ава Одори.

В него посетителите могат да научат повече за този колоритен танцов фестивал, който се провежда в града и има редица други странности, като например шоу с роботи, което може да се гледа като част от пътуването там.

Има и изпълнения, провеждащи се през деня, които включват танци, които обикновено се изпълняват по облика на фестивала Одори, така че това е добро място за посещение за тези, които нямат възможността да са в града по време на самия фестивал.

Местната Храна

При посещение на Токушима е абсолютно задължително да се опита местната храна, особено плодовете, с които тази част на Япония е толкова известна.

Те включват вкусни местни сладки ягоди, както и плод, наречен судачи, който е подобен на лимон.

Също така могат да се опитат други местни деликатеси като нарутокинтоки – сладък картоф, отглеждан в региона и използван в редица различни ястия.

За тези, които желаят да опитат различни местни суши деликатеси е препоръчително да попитат за сугата суши, която е малка риба, пълнена с ориз.

Музей на модерното изкуство Токушима

Музеят на модерното изкуство е чудесно място за посещение за тези, обичащи изкуството и желаещи да научат повече за местната художествена сцена в този край на Япония.

Музеят предлага редица галерии, които са посветени на съвременните произведения на редица местни художници, които са известни на арт сцената в Япония.

За този музей се казва, че е един от най-добрите музеи за модерно изкуство в региона, за това си заслужава да се види от интересуващите се посетители в областта.

Планина Бизан

За тези, желаещи да се насладят на еднодневно пътуване извън Токушима, най-доброто място за това е планината Бизан, която се намира в покрайнините на града.

Тази планина е известна със своите черешови дървета, които разцъфват през пролетта и чиито брой достига до около 1600.

За да се стигне до върха на планината, може да се използва въжен лифт, който предлага прекрасни гледки обратно към града.

След което посетителите могат да се насладят на приятна разходка надолу по планината из прекрасната й природа, като разходката отнема само около 20 минути до достигане на града.

Замък Токушима

Замък Токушима се намира в близост до големият парк Чоу и се състои от музей и голяма градина. При посещение на музея туристите могат да научат повече за историята на замъка и да видят редица антики и експонати, които разказват историята му.

Градината също е прекрасна атракция сама по себе си и се смята, че е била създадена през 16-ти век. Тя е моделирана по традиционен японски стил, който предлага спокойствие на посетителите, като могат да се намерят и успокояващи потоци и очарователни езерца.

Ръчно изработени сувенири

За желаещите да закупят сувенири от пътуването си до Токушима, идеална опция са ръчно изработените изделия, които могат да се намерят из целия град.

Както споменахме, тази част на Шикоку е известна със своя текстил и по-специално индигото, което се прилага към него, създавайки сложни украси. Налични са много магазини, които продават артикули като дрехи и украшения, всички боядисани с индиго.

В града може да се купи и ръчно изработена хартия, която е друг известен продукт, произведен в Токушима.

Представленията в Ава Джуробе Яшики

Ава Джуробе Яшики е бил бившият дом на Джуробе, който е бил известен самурай в древните дни. Сега той е превърнат в куклен театър, известен като бунраку, като също така изпълнява и функцията на музей.

През седмицата там се провеждат куклени спектакли, което го прави идеално място за тези, които желаят да се потопят в традиционното японско изкуство.