Традиции, уникални за Киото

Традиции, уникални за Киото

26/02/2019 Off By ivo

Киото е сърцето на културата на Япония, с много от уникалните традиции на страната, които произхождат от тази древна столица. Много от тези ритуали все още са запазени и могат да бъдат преживяни в историческите райони на Киото, като Гион и Арашияма. Нека да разгледаме няколко традиции, които са уникални за Киото, но и са известни и по целия свят.

Калиграфия Шодо

За традиционното японско художествено изписване на калиграфия Шодо се използва четка и мастило, като в него се изразяват символи, канджи и хирагана. Произхождайки от Китай, изкуството се разпространява в Киото по време на златния век – периода Хейан (794-1185 година), когато древната столица се измества от Нара в Киото. Именно по това време в Киото се заражда уникалният калиграфски стил, който е характерен за Япония. Той остава важна част от японската култура и се използва за специални церемонии, както и за изписването на новогодишни поздравителни картички.

Майко и гейша

Майко и гейша са висококвалифицирани артистки, които традиционно забавляват гостите в чайните и традиционните ресторанти в Киото. Те се обучават в изпълнението на културните изкуства, включващи класическа музика, танци, разговори и традиционни игри. Те започват да се появяват в Киото, след като императорският двор премества столицата в Хейан-кио (Киото) през 794 година. Майко и гейша все още могат да бъдат срещнати в района на Гион в Киото, както и в историческите части на града, като улица Ханами-коджи и Понточо.

Кимоно

Красивото традиционно облекло кимоно е културна японска традиция, която все още съществува, като тоалета все още се носи по време на специални случаи в съвременния японски живот. Днешният стил на кимоно, в който кимоно се отваря отпред и е обвързано със специален колан, наречен оби, е разработен през периода Едо (1603-1868 година) в Киото. Районът Нишиджин, разположен на северозапад от централната част на Киото, е източникът на всички тези зашеметяващи тъкани и оби, като също така е идеалното място, на което можете да се насладите на пазаруване за кимоно или различни постановки с кимоно. За да се потопите напълно в културата на Киото, можете да наемете кимоно и да се насладите на приятна разходка из старите улици и богатите на древна история райони на града.

Боядисване Юзен

Юзен е традиционна техника за боядисване, използвана за създаването на брилянтно оцветени и живописни дизайни на Юзен Кимоно. Историята на Юзен датира от периода Генроку (1688-1704 година), когато местният художник Миязаки Юзен създава тази уникална техника близо до храм Чион-ин. Няколко магазина в Киото все още прилагат това традиционно боядисване, като майсторите старателно работят за създаването на тези модни и изпълнени с изкуство шедьоври.

Чаена церемония

Японската чаена церемония или „Пътят на чая“ е една от най-известните културни традиции на Киото, като посетителите в града все още могат да й се насладят в една от многото традиционни чайни в Киото. Дълбоко вкоренена в Дзен Будизма със своите прецизни и изящни движения, церемонията е била популярна сред благородниците в Киото в миналото. Киото остава духовният дом на чаената церемония, както и на култивацията на чай.