Традиционната култура на Корея, Горьонг

Традиционната култура на Корея, Горьонг

30/11/2018 Off By ivo

Корея е страна с богата култура и дълга история, която обхваща почти пет хилядолетия.

Ако пътувате през окръг Горьонг в южната провинция Гьонгсанг, можете да се сблъскате с останките на една древна корейска цивилизация – Гая.

Поход през останките от кралството Дегая

Горьонг е мястото, на което кралството Дегая – една от водещите сили на конфедерацията Гая, окупирала южната част на полуострова, е основано преди да падне под инвазията на кралството Шилла през 562 година. Малкият град е пълен с останки от това древно кралство.

Една от най-популярните туристически забележителности в региона е “Goryeong Jisandong Daegaya Tumuli”, понастоящем в списъка на ЮНЕСКО за признаване на настоящи обекти за световно наследство.

То се състои от 704 надгробни могили, под които се предполага, че са погребани членове на кралско семейство и благородници, простиращи се от Джисан до Йонджо. За разлика от Шилла, които са погребвали кралските си особи в равнините, се смята, че в кралство Гая са погребвали своите благородници по планините, вярвайки че това ще ги доближи до боговете и ще им помогне да бдят над народа си от високо.

След анексирането традицията оказала влияние и върху погребалните ритуали на Шилла.

Походът започва с 20-30 минутна разходка до планината, която не е много стръмна, но със сигурност изисква удобни обувки.

По пътя към могилите ще откриете останки от външната крепост на Дегая – доказателство, че страната е имала своите укрепления и защити. Предполага се, че външната крепост е дълга около километър и половина, а вътрешната около 700 метра.

След известно време гората се разрежда и дава път на зрелищната гледка, която се разкрива пред посетителите, а именно Горьонг. Можете да се насладите на гледка към целия древен град, заобиколен от планини.

При погребването на кралските особи и благородниците, в древността е било обичай техните слуги да бъдат погребани с тях. Могила носеща номер 44 е първото място, за което се знае, че са били погребани живи слуги заедно с техния починал господар.

 

Музеят Дегая, разположен в края на туристическият поход, е възпроизвел интериора на могила номер 44. Посетителите могат да видят структурата на гроба, как са били погребани мъртвите и живите, както и информация за историческата му стойност.

Мелодията на гаягъм

Друга традиция от епохата на Гая, която може да бъде намерена в Горьонг, е гаягъм – за този уникален корейски музикален инструмент се смята, че е създаден от музикант на име Уреку.

Селището Гаяго е място, на което човек може да види как се изработва инструментът и дори да се научи как да свири. Предлага се семинар, в който можете да наблюдавате на живо как се създава гаягъм.

За да се направи един инструмент е нужно повече от половин десетилетие, като сушенето на дървото paulownia tomentosa отнема най-много време, около 5 години. След като дървесината е изсушена – в този момент 90 процента от дървесината се смята за негодна да бъде превърната в инструмент – занаятчиите премахват негодния материал.

Според майстор-занаятчията Ким Донг-хуан, висококачествен гаягъм може да струва до 15 милиона вона, около 23 хиляди лева.

Донгибогам, селото на ориенталската медицина

За тези, които се интересуват от ориенталската медицина, село Донгибогам в Санчонг е място, което задължително трябва да бъде посетено.

Сред забележителностите му са каменни огледала и костенурки, за които се смята, че носят добър късмет. Според хората там ако се облегнете на каменното огледало, то ще зареди вашето КИ – известно като „ГИ“ на корейски, което в ориенталската медицина се отнася до жизнената енергия.

Мястото също така разполага с лечебна билкова сауна, басейн и клиники за ориенталска медицина, където посетителите могат да направят билково лекарство, наречено „гонгджинданг“. Това начинание продължава около 30-40 минути и всеки участник прави три броя лекарство, които може да опакова и да вземе със себе си.