Традиционното корейско ястие, Калгуксу

Традиционното корейско ястие, Калгуксу

15/02/2019 Off By ivo

Навсякъде по света хората обичат да ядат ястия от спагети и нудли. Паста в Италия, рамен в Япония и оризови спагети във Виетнам. По света има невероятно много ястия с тези тестени вкусотии. Но защо хората ги харесват толкова? На първо място, за приготвянето им не е нужно много време, тъй като са лесни за приготвяне в ресторантите или у дома.

Подобно на другите азиатски страни, корейците обичат да се хранят с нудли с бульон или супа. Калгуксу е едно от най-известните ястия, което се сервира със супа. Всички ястия се състоят от ръчно нарязани нудли от пшенично брашно, приготвени в бульон и други съставки. Както бульонът, така и съставките са различни във всеки регион на Корея.

Какво е Калгуксу?

Първите сведения за тези нудли датират от епохата Горьо (918-1392 година). По това време ястието се е поднасяло само по специални поводи. Това е поради причината, че пшеничното брашно по онова време е било твърде скъпо, за да бъде приготвяно често. По-голямата част от пшеничното брашно в Корея е било внасяно от Китай. По време на епохата Чосон (1392-1910 година) само аристократите са имали привилегията да се наслаждават на това ястие. Град Андонг е известен с това, че е бил аристократичен град, така че там все още може да се опитат калгуксу, приготвени по същата древна рецепта, както по времето на династията Чосон. Там могат да бъдат намерени някои от най-добрите ястия калгуксу.

Има много различни видове бульони, които могат да се използват в калгуксу. В Сеул и Андонг за приготвянето на бульона се използва костен мозък, който прави вкуса малко по-апетитен, като също така е и малко по-скъп от другите бульони. В провинция Кьонги пилето е основната съставка за бульона. В Пусан и провинция Гьонгсанг-нам за бульона се използват сушени аншоа, а в провинция Джолла се използват миди, а през зимата супа от червен фасул.

Къде да намерим най-добрия Калгуксу в Сеул?

Днес хората имат доста по-лесен достъп до пшенично брашно, отколкото преди, така че не е изненада, че много корейски ресторанти предлагат ръчно изработени нудли калгуксу. Корейците обожават тази храна, така че денонощните ресторанти, предлагащи ястието не са рядкост. През годините готвачите са усъвършенствали и измислили нови рецепти за калгуксу – със студен бульон през лятото, кимчи калгуксу, с пикантна супа, с кнедли и други подобни. Тъй като Сеул поглъща и околните градчета, които го заобикалят, за да стане това което е днес, ястията имат различни специфики в зависимост от региона.

Алеята за Калгуксу в Намдемун

Пазарът Намдемун е един от най-известните традиционни пазари в Сеул. Откриването на тази скрита алея не е лесно, тъй като целият пазар е толкова голям и претъпкан. Най-лесния начин за стигане от нея е в пазара да се влезе от станция Хуехьон пети изход. Алеята се намира точно до уличка с аксесоари.

По алеята за калгуксу има няколко различни ресторанти, които имат почти идентично меню. За съжаление в менютата няма английски превод. Така че може просто да поръчате калгуксу. След като поръчката е направена, готвача започва ръчно да реже тестото. Това е интересно преживяване, тъй като можете да видите как точно се приготвя самото ястие. Преди калгуксу се сервира порция от студени пикантни нудли. Ако все още се чувствате гладни, винаги може да помолите да ви добавят още нудли, които в повечето случаи са безплатни. За бульона там се използва сушена аншоа.

Калгуксу Мьонгдонг Кьоджа

„Калгуксу Мьонгдонг Кьоджа“ се намира на главната улица на Мьонгдонг и сервира на клиентите си от около 40 години. Те приготвят нудлите с пилешки бульон. Освен самата супа има и четири ръчно приготвени кнедли и свинско месо на скара със соев сос и сусамово олио. Тези съставки придават много по-богат и пикантен вкус на супата. Заедно с калгуксу те сервират и изключително пикантно кимчи и малка купа ориз, която може да се допълва безплатно. Препоръчително е и да се поръча порция от кнедли на пара като гарнитура. Задушените кнедли се пълнят със свинско месо и зеленчуци, обвити в тънко тесто.

Чанянг-джиб

Когато минавате около този ресторант е вероятно да видите възрастни дами, които показват уменията си за ръчно рязане на нудли. От началото на 70-те години този ресторант привлича много клиенти с „хемул калгуксу“ (калгуксу с морски дарове) и става един от най-известните ресторанти в Сеул, като също така е признат и от Мишлен. Бульонът в този ресторант е приготвен от сушена аншоа, миди и скариди. Когато видите ресторанта, определено ще забележите следи от старинните елементи, придаващи му традиционен вид.

Хуангсенга Калгуксу

Този ресторант се е наричал „Букчон Калгуксу“ и е един от най-популярните ресторанти в Букчон Вилидж. Поради местоположението си в тази известна атракция в Сеул, там винаги ще има тълпи, чакащи пред ресторанта, очакващи да опитат прекрасната храна.

Бульонът там е направен от костен мозък на вол, така че вкусът е доста сходен с гомтанг. Това прави цената малко по-висока от другите ястия калгуксу. Друг специалитет там е „уанг манду“ (кнедли), и когато влезете в ресторанта ще видите как персонала ги приготвя.

Хьехуа Калгуксу

Този ресторант сервира калгуксу в стила на Андонг от повече от тридесет години. Те използват бульон от костен мозък и добавят телешки гърди, които се варят в продължение на едно денонощие. Бульона е много по-гъст от сервираният в „Хуангсенга Калгуксу“. Този ресторант е също така известен и с пържената си риба треска.