Уместно ли е оставянето на бакшиши в Южна Корея?

Уместно ли е оставянето на бакшиши в Южна Корея?

24/01/2019 Off By ivo

Даването на бакшиши в Южна Корея не е обичай, тъй като повечето хора вярват, че осигуряването на добро обслужване трябва да е стандартна практика и затова не трябва да се очаква да се дава възнаграждение. В днешен ден, поради големия наплив на чуждестранни посетители, някои работници и служители са свикнали да получават малко парично възнаграждение и ще бъдат благодарни за този жест. Нека да научим повече за бакшишите в Корея.

Ако решите да оставите бакшиш в Южна Корея, не давайте парите директно от портфейла или джоба си. Винаги поставяйте парите в плик преди да ги предадете. Тези пликове могат да бъдат купени в почти всеки магазин, тъй като те се използват за даване на пари при сватба, погребение, национални празници и други.

Дават ли се бакшиши в Корея?

На въпроса „Дават ли се бакшиши в Корея“ отговорът е „Не.“ – от вас не се очаква да дадете бакшиш в Корея. Това не е част от културата, а някои хора дори бих могли да се обидят или объркат от това действие, но има някои случаи, при които бакшишите се приемат.

Основното правило е да не се дават бакшиши, в който и да било ресторант, освен ако няма бурканче поставено точно с тази цел. Можете да оставите бакшиш на таксиметровите шофьори, като им кажете да запазят рестото, и на екскурзоводите, които са свикнали да работят с чужденци и с радост ще приемат жеста. В други случаи даването на бакшиши в Южна Корея е абсолютно неподходящо и е прието само на определени места в големите градове като Сеул и Бусан.

Бакшиши в ресторанти

Туристите от почти целия свят са свикнали да изразяват благодарността си от добро обслужване с малка парична награда към персонала, особено когато отиват да се хранят в ресторант. В Корея е точно обратното, даването на бакшиш е нещо, с което повечето хора не са съгласни и голяма част от тях директно отказват да го приемат. Общото правило, е че вече сте платили за добро обслужване, защо трябва да плащате допълнително? Най-доброто нещо, което можете да направите в един ресторант, е не да дадете бакшиш, а само да бъдете любезни с персонала и да им благодарите за техните услуги.

Но все повече чуждестранни ресторанти започват да поставят бурканчета за бакшиши, ако забележите такова, това означава, че ресторанта одобрява приемането на възнаграждения от клиентите. Най-доброто нещо, което можете да направите в такъв случай е да поставите сумата в бурканчето, отколкото да я предадете на някой от членовете на обслужващия персонал.

Това се препоръчва само в ресторанти в западен стил, а не в традиционни корейски ресторанти.

Не забравяйте когато влизате или напускате ресторанта да направите лек поклон с главата си към персонала и да благодарите за обслужването на човека на рецепцията или касата. Това е подходящият начин да благодарите на персонала за техния труд.

Благодарност към таксиметровите шофьори

Южна Корея е страна с отличен обществен транспорт. Метрото и автобусната система са превъзходни. Но понякога ви се налага да пътувате до някъде бързо и следователно хващането на такси е най-добрият вариант. Като чужденец бъдете внимателни когато пътувате в такси, уверете се, че броячът е включен и че не се правят големи отклонения. Когато пътувате с такси е препоръчително да представите адреса на дестинацията, до която искате да стигнете, написана на корейски език, на шофьора. Като алтернатива можете да посочите дестинацията на картата.

Даването на бакшиш на таксиметровите шофьори не е честа практика. Особено поради факта, че може да се заплати директно с карта. В днешен ден таксиметровите шофьори имат лоша репутация, тъй като шофират с голяма скорост и им е трудно да общуват с чужденците. Но може и да попаднете на такъв, който шофира внимателно и е приятелски настроен. В тези случаи може да пожелаете да възнаградите доброто му отношение. Тогава е най-добре да платите на шофьора с банкноти и да му кажете да запази рестото.

Възнаграждаване на екскурзоводи

В случаите свързани с екскурзоводите, можете да не се притеснявате от това да им покажете благодарността си чрез скромно парично възнаграждение, тъй като повечето от тях са свикнали да контактуват с чужденци или работят за чуждестранни компании.

Това не е задължително, но повечето екскурзоводи ще оценят жеста и ще се радват, че харесвате техните услуги. Но давайте бакшиши единствено на екскурзоводите от туристическите райони в Корея, даването на бакшиш на тези, работещи в провинцията, не е препоръчително, тъй като те не са свикнали с тези порядки и могат да се обидят.

Бакшиши в хотели и спа центрове

Персоналът в южнокорейските хотели, спа центрове и минерални извори не очаква възнаграждение за услугите си от вас. Те могат директно да откажат, не се обиждайте ако това се случи. Ако все пак решите да оставите пари, поставете ги в хубав плик в стаята, след като приключите с престоя си. Не го давайте лично на служителите.

В спа центровете или традиционните горещи извори не бива да се оставя бакшиш. Просто бъдете вежливи към персонала и им благодарете за техните услуги. И отново не забравяйте да направите лек поклон, когато поздравявате или се сбогувате с персонала.