Формат на корейските драми

Формат на корейските драми

15/11/2018 Off By toni

Днес ще поговорим малко за формата на корейските драми и с какво се различават те от останалите.
Корейските драми обикновено се ръководят от един режисьор и от един сценарист, за разлика от американските телевизионни сериали, където често няколко режисьора и писателя работят заедно. За разлика от останалите сериали, корейските драми имат най-често един сезон . При голям интерес на публиката, е възможна и поява на втори. Едносезонна драма съдържа от 12 до 24 епизода от по 60 минути всеки. Историческите серии може да са по-дълги, с 50 до 200 епизода, но те също имат само един сезон.

Да ясно е, че един час епизод е доста за гледане, но повярвайте, някои епизоди са адски интересни и това време минава много бързо. Ако пък се изнервите и Ви стане скучно, винаги може да паузирате и да продължите по-късно. Аз лично гледам 1 епизод на 2 пъти по 30 мин.

Интересен факт Корейските драми обикновено се заснемат в много строг и натоварен график, често и в последния момент, няколко часа преди реалното излъчване. Това поставя екипите в трудна позиция и шанса за възникването на грешки в продукцията, е по-голям. Причините за всичко това е, че сериите пряко зависят от отзивите на зрителите. Ако те пожелаят щастлив край, то продукцията ще им го даде. Така се появяват и неочаквани графици за снимане, които могат да се променят по всяко време. Което е и причината производствените компании често да са изправени пред финансови проблеми.

Речник:
Sageuk (сегък): Sageuk е жанр, който се основава на исторически фигури, включва исторически събития или използва исторически фон.Те. действията задължително се развиват в минало време. Сегък буквално се превежда като “историческа драма”.

Автор: Елм