Хирошима, Япония

Хирошима, Япония

04/07/2019 Off By ivo

Хирошима набира популярност с топлия си климат, пресните си морски дарове и прекрасни планини. Там посетителите могат да почувстват историята в обектите на световното наследство, да се потопят във величествената природа и да се насладят на вкусна храна. Нека разгледаме някои от популярните и интересни места в Хирошима.

Купол за атомната бомба и Мемориален парк на мира

Куполът за атомната бомба, който се нарича “отрицателното световно наследство”, е символ на жертвите на атомната бомба, която бива пусната там за първи път в човешката история. От другата страна на реката, която тече там, се намира Мемориалният парк на мира, като в него има музей, посветен на атомната бомба. Мястото също така е известна точка за наблюдаване на разцъфващите черешови цветове през пролетните месеци.

Санданкьо

Санданкьо е рядко посещаван район, лесно достъпен от центъра на града. Поради тази причина местните хора го посещават често, но той не е толкова популярен сред туристите. До тази долина, която се простира на около шестнадесет километра, може да се стигне чрез кораб, който предлага прекрасни пейзажи на пътниците си. Също така там има прекрасна крайбрежна алея, която се поддържа добре и предлага на посетителите приятна разходка сред прекрасната природа и чист въздух.

Мияджима

Мияджима е малък остров намиращ се на по-малко от час от град Хирошима. Той е най-известен с гигантската си порта Тори, която изглежда сякаш плава по водата при приливите. Гледката е класирана като една от трите най-добри изгледи на Япония.

Докато официалното име на острова е Ицукушима, той често бива наричан Мияджима, на японски означаващо „остров с храм“. Това е така, поради факта, че острова е толкова тясно свързан в съзнанието на местните с неговия ключов храм, светилището Ицукушима. Подобно на известната порта Тори, главните сгради на храма са построени над водата.

Мияджима е романтично място, което предлага доста рьокани за отсядане. Докато там има доста дневни туристи, вечер районът става доста по-тих и по-спокоен. На острова има и диви елени, които са свикнали с присъствието на хората. През деня елените обикалят същите места като туристите, а вечер спят по пътеките.

Винарна Санджи

Говорейки за виното в Хирошима, Санджи е може би най-известното място, в което то се произвежда. Мястото е известно и като летен курорт заради прохладния си климат. Там посетителите могат свободно да видят складове за вино, както и лозите, където гроздето за това вино се отглежда, в зависимост от сезона. Там се предлагат и дегустации на вино и барбекю с месо от Хирошима и гама от местни зеленчуци.

Манга библиотека в град Хирошима

Библиотеката за манга в Хирошима е единствената библиотека в Япония, посветена изцяло на мангата. Там са предлагат не само произведения на изкуството, публикувани в съвременния период, но и материали, за които се смята, че датират от около 12-ти век.

В библиотеката посетителите могат да се насладят на манга докато в същото време проследяват историята й. Библиотеката систематично събира, организира и съхранява материали, свързани с мангата и списания, както и много други материали и проучвания свързани с нея, които наброяват над сто хиляди. Библиотеката позволява на посетителите да преглеждат и заемат класически манга заглавия, както и богат избор от материали свързани с нея.

В допълнение към предоставянето на редица материал, свързани с манга, библиотеката организира събития, включително изложби и лекции, предназначени да насърчат развитието на манга културата.

Мястото е известно и с конкурса си, който се провежда от 1998 година насам, наречен „Годишна награда за манга“, който служи като място за изява на професионални и любители манга-художници от всички възрасти и техните произведения.

Окономияки

Окономияки е специалитет на Хирошима, който наподобява креп с много зеле, яйце, пържено свинско месо и нудли. Има много ресторанти, предлагащи окономияки, било то в жилищни райони или в оживените части на Хирошима. В самия център на града има сграда, където има събрани ресторанти, предлагащи това ястие. Пред известните ресторанти за окономияки има дълги опашки, чакащи за този деликатес.

Музей Ямато

Музеят Ямато е открит през 2005 година и се е превърнал в място, което не бива да се пропуска.

Действителният кораб Ямато, на който е кръстен музея, е построен във фабрика, намираща се в двора на военноморския флот Куре през месец декември 1941 година. Корабът е бил построен в пълна тайна и за него е била използвана най-съвременната японска технология, като също така той е бил най-големия боен кораб по онова време.

Понастоящем в музея се намира репродукция на оригиналния боен кораб. Той е пресъздаден с помощта на редица различни документи и най-новите известни данни, изследвани и събрани от морското дъно, където е бил потопен истинският кораб. При откриването на нови данни за него, възпроизвеждането на този макет непрекъснато се обновява, за да съответства с тях.

Истинският кораб Ямато е бил потопен по пътя си към Окинава от нападение на американски самолети на 7-ми април 1945 година, като на него загиват над три хиляди души.