Шамисен – традиционен Азиатски инструмент направен от кожата на котка или куче?

Шамисен – традиционен Азиатски инструмент направен от кожата на котка или куче?

31/10/2018 Off By toni

От всички артефакти на традиционната азиатска култура, малцина знаят за японският музикален инструмент, известен като shamisen. Инструментът е триструнен с удължено бънджи, издаващо специфичен пронизващ звук. И макар да не Ви се вярва, шамисенът е в центъра на традиционната музика на Япония и Китай от над 400 години.

Това е инструментът, на който гейшите свирят в чайните си къщи. Също се използва и от музиканти, акомпаниращи кабуки пиеси, куклени или народни пиеси. Разбира се, конструкцията на всеки shamisen варира, в зависимост от жанра, в който се използва инструмента.

Уникалната им черта е, че са ръчно изработени от различни екзотични материали. За рамките се използват, черница, сандалово дърво или дюля. Струните са старателно направени от коприна. Но най-важната съставка е кожата, която е плътно опъната над звуковата кутия. В зависимост от жанра музика, за който ще се използва инструмента, видът на кожата може да е различен. В миналото, за най-добър инструмент се е смятал този, изработен от кожата на котка или куче. Стари повери пък твърди, че най-добрият звук излиза от кожата на млада влюбена котка или куче.

От около 2006 година насам, поради социална стигма и отказа на хората занимаващо се с направата на тези инструменти, използването на животински кожи постепенно се понижава. Кожата на съвременният шамисен често е изработена със синтетични материали, като пластмаса.
За съжаление употребата на животинска кожа, за направата на инструментите, все още не е изчезнала напълно. И въпреки, че са сформирани различни дружества, борещи се против това дело, много творци смятат, че красивият звук на шамисена може да бъде постигнат единствено с кожа от животно.

А какво е вашето мнение по въпроса?

Автор: Елм