Ширетоко, Япония

Ширетоко, Япония

01/07/2019 Off By ivo

Полуостров Ширетоко с излаз към Охотско море е област, която има прекрасна непокътната природа. Той е регистриран като третото природно наследство на Япония и първо в региона Хокайдо през 2005 година. Нека разгледаме някои от красивите места, които тази област предлага.

Водопад Ошинкошин

Ошинкошин е огромен водопад с височина около осемдесет метра и ширина, достигаща тридесет метра, намиращ се близо до делтата на река Чарасенай. Ошинкошин идващо от „о-шунку-уши“, което означава „мястото, където се събират смърчовете“ на езика на айну, коренното население на Хокайдо. Той също се нарича „Футаба но таки“, „красивите водопади близнаци“, защото водопада се разделя на две и се счита за един от стоте най-забележителни водопада в Япония. Над самия водопад има площадка за наблюдение, от която посетителите могат да се насладят на зашеметяващата гледка.

Скалата Оронко

Оронко е огромна скала с височина от около шейсет метра. Казва се, че името и идва от Оронко, друга група от коренното население на този регион. Тази скала изглежда доста внушително от близо, а до върха и може да с стигне чрез кратка разходка по стълби. От там посетителите могат да се насладят на прекрасния изглед, включващ кристалното синьо море и далечната планинска верига Ширетоко.

Платформена обсерватория Юухидай

Това е най-известното място за наблюдение на залеза на полуострова Ширетоко. От тази платформа за наблюдение,, намираща се в къмпинг Кокусецу Ширетоко, посетителите могат да видят красивия залез, който оцветява морето под него в оранжево. През зимата ледът покрива Охотско море, което се простира точно под платформата до хоризонта, създавайки впечатляваща и неповторима гледка.

Нос Пуюни

Това е популярно място, където посетителите могат да се насладят на пейзажа и залеза. Нос Пуюни е част от културното и световно наследство на Ширетоко, а „пуюни“ означава „мястото с дупките“ на езика на айну. Това е мястото, където посетителите могат да видят скалата Оринко, пристанището Уторо и планината Акан, както и замръзналото Охотско море.

Водопади Фурепе

Водопадите Фурепе са водопади, които се вливат в океана, след като се спуснат от процеп на височина от сто метра. Това зрелище се нарича „ сълзи на девица“. Там има популярни турове, на които посетителите могат да се насладят не само на гледката на водопадите през зимата, но и на снежни преходи.

Проход Ширетоко

Проходът Ширетоко се намира точно в центъра на полуострова. Той е доста популярно място за снимки, където посетителите могат да се насладят на пейзажа, включително и на великия възход на планината Раусу, и ако времето е ясно, дори на далечния остров Кунашир. В началото на пролетта има турове, където могат да се наблюдават хора, майсторящи стени от сняг и това е толкова популярно, че дори хора извън Япония се стичат там, за да вземат участие. Трябва да се има предвид, че влизането в прохода между края на месец октомври до края на месец април е забранено поради силните снеговалежи.

Петте езера Ширетоко

Тези пет красиви езера, заобиколени от непокътната гора, са едни от основните забележителности в Ширетоко. По периметъра на езерата се движи пътека, по която посетителите могат да се разходят и наблюдават красотата на местността, като също така желаещите могат да наемат екскурзовод, който да ги преведе през забележителностите. Там могат да се видят и диви животни като червени катерици, сърни Йезо Шика и кафяви мечки. Трябва да се има предвид, че през периода, в който кафявите мечки са активни, от началото на май до края на месец юли, на посетителите се предлага само да разгледат местността като част от професионална обиколка, поради съображения за сигурността им.

Водопади Камуивака

Водопади като тези край река Камуивака са рядко срещани, защото са създадени от горещи изворни води. Там има няколко водопада, но басейнът където се стича първият от тях наподобява точно естествена гореща баня „онсен“, а това, че е заобиколен от природата прави къпането в него едно невероятно и неподправено преживяване. Препоръчително е посетителите да носят обувки, които не се хлъзгат, тъй като реката е под лек наклон и скалите и камъните около нея са често мокри и хлъзгави. Също така е препоръчително да се носят бански костюми за желаещите да се изкъпят в извора.