Японският лунен фестивал Цукими

Японският лунен фестивал Цукими

14/10/2018 Off By ivo

Цукими, в превод от японски език означава лунно съзерцаване, е фестивал, който се празнува всеки септември от периода Хеян до днешен ден. Според лунния календар луната е най-красива около 15 септември, когато е най-пълна и най-близо до есенното равноденствие.

Цукими се празнува от дълго време и се смята, че фестивала е бил отпразнуван за пръв път през периода Нара (710-794 година), но става популярен сред аристократите едва по време на периода Хеян (794-1185 година), като те го отпразнуват, възхищавайки се на лунното отражение върху водата и четейки поезия Танка под лунните лъчи.

В наши дни японците празнуват Цукими със семействата си, гледайки луната и похапвайки мочи (японски оризов сладкиш) или цукими данго (кнедли). Други популярни храни по време на фестивала са кестени, тиква, соба (нудли от елда) и удон. По време на Цукими японските семейства украсяват дома си със сусуки (висока декоративна трева), в някои случаи тя е посребрена, като се вярва, че сребристата трева ще предпази дома от зло.

Но защо хората обичат мочи и цукими данго по време на този фестивал? Цукими се основава на фолклорна приказка за заек на луната, като тази история е известна още и в Китай и тя е следната:

„Старецът от Луната слезе на Земята, за да провери добротата на три животни-приятели (маймуната, заекът и лисицата). Трансформиран като просяк, мъдрият човек искаше да разбере кое е най-доброто от трите животни. Той се обърна към тримата приятели, седящи около огъня и ги попита дали имат малко излишна храна, с която да се подкрепи.

Маймуната събра изобилие от плодове за просяка. Лисицата му донесе риба. Но заека нямаше какво да предложи и така той реши да се принесе в жертва за човека, като се хвърли в огъня и позволи на просяка да го изяде. Но преди заека да успее да направи това, Старецът от Луната се преобрази в истинската си форма. Той благодари на заека, провъзгласи него за най-доброто живото и го взе със себе си да живее на луната“.

Тази история, предавана от поколения, допринася за старото японско вярване, че зайците са дошли от луната.