Японският хотел с персонал от роботи

Японският хотел с персонал от роботи

28/11/2018 Off By ivo

Хотел Хенн На – или Странният хотел – открит в Япония, е хотел, в който гостите биват настанявани от роботи, които също доставят багажа им до стаите.

Англоговорящият рецепционист е зловещо изглеждащ роботизиран динозавър, а този който говори японски език е жена с мигащи очи.

„Ако искате да се регистрирате, натиснете едно“, казва динозавърът. Посетителите все пак трябва да натиснат един бутон разположен на бюрото и да въведат информацията си върху екран със сензорен панел.

От рецепцията до портиера, който е роботизирана количка, която превозва багажа на посетителите до стаите им, този хотел в югозападна Япония, подходящо наречен Странният Хотел, се обслужва изцяло от роботи, за да спести разходи за труд.

Хидео Сауада, който управлява хотела като част от увеселителен парк, твърди че използването на роботи не е просто маркетингов трик, а сериозно начинание за интегриране на технологиите за постигане на по-голяма ефективност.

Друга особеност на хотела е технологията за разпознаване на лица, така че вместо стандартните електронни ключове, при регистрация на лицето на посетителите се прави дигитално изображение, чрез което те получават достъп до стаята, която са наели. А причината за това? Роботите не са много добри в това да откриват ключове, които посетителите са загубили.

Огромна роботизирана ръка, която често се вижда в производствените промишлености, седи зад стъклен прозорец в отделна стая във фоайето. Тя изважда една от кутиите поставени в стената в стаята и я подава на посетителите, като целта на това начинание е тя да бъде използвана като безопасно шкафче за принадлежностите на госта. След което ръката поставя кутията обратно в стената докато гостът на хотела не пожелае достъп до вещите си.

Тези неща съществуват, защото въпросът не е в това, че дори едно обикновено шкафче с ключ и монета ще свърши същата работа.

„Исках да подчертая иновациите“, казва Сауада. „Също така исках да направя нещо по въпроса с покачващите се цени на хотелите.“

Престоя за една нощ в Хенн На струва 9 000 йени (около 137 лева), което е изгодна цена за Япония, където престоят в един от хубавите хотели може лесно да струва два или три пъти повече.

Портиера е куклоподобен робот, който също така дава информация за менюто за закуска и информация за различни събития. Но не може да ви повика такси или да изпълни други поръчки.

Япония е световен лидер в технологиите за роботи, а правителството посочва роботиката като един от стълбовете на своята стратегия за растеж.

Роботите от дълго време се използват в производството, но се наблюдава и интерес за изследване на техния потенциал за взаимодействие с хората, включително интегрирането им за помощ при грижи за възрастни хора.

Роботиката е също от ключово значение за изкарването от експлоатация на трите реактора във Фукушима, северна Япония, които през 2011 година причиниха най-тежката радиационна катастрофа след Чернобил.

Една област, на която хотел Хенн На все още разчита на хора, е сигурността. Хотела е осеян с камери за сигурност, а истински хора наблюдават всичко чрез помощта на монитори за да гарантират, че гостите са в безопасност и никой не напуска хотела със скъп робот под ръка. „И те все още не могат да оправят завивките по леглата“, казва Сауада, който също така е основател на популярна японска туристическа агенция.

Той има големи амбиции за неговата концепция за хотел, обслужван от роботи и смята да отвори други на територията на Япония, а по-късно и в чужбина. Той също така иска да добави други езици, като китайски и корейски, към речника на роботите.