Японски филми на ужасите, които трябва да бъдат видени – Втора Част

Японски филми на ужасите, които трябва да бъдат видени – Втора Част

16/11/2018 Off By ivo

A Page of Madness (1926)

Това е филм без диалог от 20-те години на миналия век и може би не е нещо, което очаквате в този списък. Но „A Page of Madness“ успява да създаде преживяване, което е добре изобразено чрез филмова техника.

Историята на филма следва чистач в институция за психично болни, който поема задачата да освободи съпругата си, която е затворена там. Но тази сюжетна линия не е очевидна в началото на филма.

Японските филми от тази ера са били акомпанирани от бенш, – разказвач, който не само обяснява историята на филма с диалог и изложение, но и предава собствено тълкуване на случващото се на екрана. Освен това, филмът се фокусира върху кадри и атмосфера, така че историята може да е леко объркана на моменти.

Самата история не е особено ужасяваща, но изображенията, режисьорската редакция и бързите темпове на филма наистина ви отнасят в света между стените на тази клиника.

Noroi: The Curse (2005)

„The Curse“ започва бързо. Когато изследователя на паранормални явления Масафуми Кобаяши се появява в един малък град, за да изследва слухове за странни шумове в един от кварталите на града, той бързо открива странна мрежа от хора медиуми, „ектоплазмични червеи“, почти забравени древни ритуали, изчезнали хора и смъртни случаи. „Независимо колко ужасяваща, аз искам истината“, заявява Кобаяши.

Разследването на Кобаяши се оказва най-интересната сюжетна линия на „The Curse“. Вместо изтъркан разказ, филма е направен като документален, включващ интервюта, кадри от телевизионни предавания и части от изследванията на Кобаяши. Този медиен микс, заедно с японските телевизионни тропи, изгражда автентична японска атмосфера. Като добавим убедителните герои и японски културни ритуали (като очистващия ритуал), ние оставаме с един идеален пример за японското кино на ужасите.

Времетраенето на филма е малко повече от два часа, но никога не предизвиква чувство на отегчение. Завладяващото разследване на Кобаяши, съчетано с добрите филмови похвати във филма, изтъкава една странна и прекрасна история на ужасите, която ще ви държи в напрежение от началото на филма до самия му край.