10 интересни факта за Южна Корея

10 интересни факта за Южна Корея

28/10/2018 Off By toni

Южна Корея е страна, която е известна на много хора, но не много хора наистина знаят много факти за нея. Макар и много малка, само приблизително 100 000 квадратни километра, това не я спира да бъде дом на много хора, интересни традиции и уникални идеи. Въпреки, че е съсед на една от най-страшните държави в света, Южна Корея, страната успява да поддържа мирна и изненадващо разнообразна атмосфера. Този списък е съставен от десет интересни и уникални факти за Южна Корея, които вероятно не сте чували!

1. Престъпност
Южна Корея е известна със своята уникална система за правосъдие. “Пресъздаване на престъплението” е един от най-известните методи за разрешаване на случаи. Обвиняемият е върнат на мястото на престъплението, където заедно с полицията се пресъздава стъпка по стъпка закононарушението.

2. Доставки
Корейците са отдадени на работата си хора, затова предпочитат храната им да бъде доставена до офиса, от колкото да посетят близкият ресторант. Поради тази причина повечето ресторанти, даже заведения за бързо хранене (като МакДоналдс), предлагат доставки до офиса и дома.

3. Морски Водорасли
Хората в Корея са известни с любовта си към морските дарове. Повечето от Вас обаче не знаят, че Корея е отговорна за над 90% от световното потребление на морски водорасли. Те са толкова популярни в страната, че могат да бъдат намерени на всякъде и под всякаква форма- даже под формата на снаксове и разядки.


4.Хората
Въпреки, че Южна Корея е по-малка по площ от България, в нея се намира третият по големина град в света, Сеул. В него живеят над 25 млн. души, което е около 18 пъти повече в сравнение с цялото население на България.

5.Интернет
Южнокорейците имат една от най-бързата средна скорост на интернет в световен мащаб! Средната им скорост е малко над 20 МБ /сек. , което е почти двойно повече от тази на Америка! За сравнение България се нарежда на 20 място в света, със скорост на интернета 15,6 МБ/сек.

6.Алкохол
Южна Корея доминира в категорията за световното потребление на алкохол. Хората там пият средно по 11 шота алкохол на седмица. Традиционната корейска напитка за бедни и богати пък е Соджу. Нейният вкус е близък до традиционната водка.

7. Рожденни дни
За разлика от останалата част от света, Корейците празнуват рожденните си дни по различен начин. Например новороденото бебе се счита за едногодишно от деня на раждането си. То става на “две” години на следващата лунна нова година.

8. Спокойствие
Въпреки, че се намира в съседство със Северна Корея, едно от най-потискащите и насилствени места в света, Южна Корея всъщност е много спокойна и безопасна страна. Държавата има стриктна политики за контрол и много ниска степен на престъпност.

9. Гримове
Страната е известна с висококачествена си козметика и грим. Странното е,че южнокорейските мъже са по-заинтересовани от нея, в сравнение с жените. Мъжкия пол изразходва най-много пари за козметика в сравнение с всички останали мъже по света.

10. Суеверие
Южнокорейците всъщност са много суеверни. Те имат страх от числото четири, също и от червеният цвят.

Автор: Елм