Banana Fish review/ „Банана Фиш“

11/10/2018 Off By toni

Banana Fish

До този момент на годината Банана Фиш е едно от най-добрите анимета. Бързо движещия се сюжет е изпипан и героите са си на точните места.
Аш Линкс

Аш Линкс е основния главен герой, който е на възраст 17г. Той е бос на банда и е доста упорит и действа без да мисли. Той иска да си отмъсти на Голзине, който го е прибрал от улиците и се е възползвал от него. Всеки се обръща към Аш като Линкс, като животното, тъj като той самият е бърз и рязък. Той самият е страдал много и е нямал детство и е преминал през твърде много психологически травми, защото всеки път в който заспи, има кошмари за всичко през което е преминал.

Дино Голзин

Дино Голзин е основния враг в това аниме и от това което съм видяла той е влюбен в Аш и е щастлив, че го е отгледа. От друга страна се чувства предаден, защото неговото творение се е обърнало срещу него. За Дино работи Артур, бивш приятел на Аш, който иска само да се добере до слава, пари и признание.

Ейджи Окумура
Ейджи Окумура е едно мило момче, само с няколко години по-голям от Аш. През цялото аниме обаче, можеш да кажеш, че е обратното, че Аш е по-възрастния. Ейджи до преди да пристигне в САЩ със Ибе, който се държи с него като собствен син за журналистическо интервю, няма представа от мафия светът.
Аш и Ейджи стават много близки много бързо и в анимето се споменава, че най-голямата слабост на Аш е Ейджи. Всички ги е страх от Аш и слушат всяка една негова заповед и тръпнат в очакване за следващата. Те са заинтригувани от факта, че едно момче, което изведнъж се появява може да успокой звяра наречен Аш. Двата героя се допълват един друг в много аспекти. Аш показва на Ейджи как да е по смел и да вземе това което иска и да не се свива в себе си, когато възникне проблем. Най-голямата разлика в характерите им е, че Аш е доста директен и се влияе много от емоциите си, а Ейджи е доста страхлив, премисля нещата и е доста свободен. Не е обременен с нещата който Аш е видял и знае.
Банан Фиш представлява вид дрога, което е била разработена от двама братя в университета, с цел да си докарат допълнително пари. Голдзин скоро разбира за нея и негов екип, включващ един от братята, започват да я разработват и в един момент я пускат за тест в Ирак, по време на войната. С тази дрога може да се контролира човешкото съзнание, да накара един човек да мисли най-добрия си приятел за негов враг или че го е страх от него и че трябва да го убие за да се освободи, но това се оказва невъзможно.

Основната тема в анимето е LGBTQ, всичко се върти около Аш и Ейджи. Други основни теми са дрога, насилие над деца, мафия, изнасилване, трафик на деца, корупция и педофилия. Никой не иска да чуе реалната истина за повечето теми в аниметата, и това може да го отблъсне, но това е истината. От страна на сцени с насилие над деца и тн., анимето е ограничено, поне в първият сезон до тук, но пък за сметка на това всяко едно убийство което се случва, тъй като цялото аниме се върти около това, са си доста нагледно показани.
Като цяло Банана Фиш е аниме пълно с действия, било то криминални или развиване на героя. Сюжета, анимацията и озвучаването са си на място. Заслужава си да се изгледа анимето и ако мога да кажа, доста от нещата с който сме се сблъсквали в анимето са вярна част от живота.