Bodyguard Kiba (1993)

Bodyguard Kiba (1993)

12/02/2019 Off By ivo

Базиран на мангата на Икки Кадживара, Такаши Мийке работи заедно с брата на Икки, Хисао Маки, за да напише сценария. Това е вторият проект, по който работят заедно, последван от още колаборации след него.

Това е една от по-ранните творби на Мийке, която се издава директно на видео касета. Основната история за Якудза се развива около Наоки Киба, който защитава престъпник на име Джунпей, който е откраднал 500 милиона йени от банда от Окинава.

Въпреки че филма “Bodyguard Kiba” е продуциран в самото начало на кариерата му, той показа типичният почерк на Мийке – поставен в бруталния свят на Якудза, ясна история, секс и герой престъпник. Освен това, по-голямата част от историята се развива в Окинава и голяма част от диалога се изговаря с местен акцент. Позовавайки се на японското малцинство, Мийке не е първият, но един от малкото режисьори по онова време, които се осмеляват да заснемат почти цял филм на островите Окинава. Това показва неговият интерес, поне на повърхностно ниво, да се занимава с части от обществото, които са пренебрегнати в японското кино. По-късни филми на Мийке продължават мисията му да представлява мултикултурното общество.

Няма много сцени, които да изглеждат излишни и Мийке успява да запази бързите темпове на действието, което понякога е проблем с други филми. Това се дължи главно на интересния микс между драма и бойни изкуства. В добре хореографираните бойни сцени бившият боксьор Ямато Такеши блести с уменията си в ролята на бодигарда Киба.

Актьорските умения на Такеши не са толкова впечатляващи като бойните му умения. Той е много обтегнат и емоционален. Дайсуке Нагакуро в ролятта на Джумпей е доста по-красноречив. Неговата връзка във филма с Рю Нарушима е убедителна и носи голяма част от историята. Заслужава да се спомене и появата на Рен Осуги, който играе шефа на Якудза. Както обикновено актьорската игра на Осуги е впечатляваща и Мийке има късмета точно той да е главния злодей във филма му.

В сравнение с по-новите продукции, “Bodyguard Kiba” не се съсредоточава толкова силно върху мрачните психопатични тонове, така известни за Мийке. Филма съдържа известна доза насилие, но не е дори близо до другите творения на Мийке. Това се дължи до голяма част на сцените, наблягащи на бойните изкуства, които отдават почит към старите китайски кунг-фу филми. Вторият конфликт във филма, съперничеството между училищата по карате, отвлича вниманието от престъпните дейности и често поставя героя ни Киба в ситуации на атлетична конкуренция.

Повечето сцени са изненадващо добри. Особено тези, заснети на ферибота. В тези сцени, филмът установява второстепенната сюжетна линия за сприятеляването между Джунпей и Киба. Историята, която също е и история за предателство, поставя двамата мъже в приятелска връзка основана не само на пари, но и на братство. В крайна сметка филмът е доста забавен и героите му са в състояние да добавят драматична нотка към историята.