Detective K: Secret of the Living Dead (2018)

Detective K: Secret of the Living Dead (2018)

29/01/2019 Off By ivo

Приключенията на детектив Ким и неговите приятели се завръщат на големия екран след 3 години почивка, с трети опус: “Detective K: Secret of the Living Dead”. Този филм принадлежи към франчайза, базиран на книгите на Ким Так-хуан и следва историята на Ким Мин и неговият помощник Со-Пил, по време на епохата Чосон. Освен продуцентът Ким Джо Гуангсу, третият филм отново събира страхотен екип: режисьорът Ким Сок-юн, Ким Мьонг-мин, който играе самоуверения детектив и О Дал-су, който е в ролята на неговия другар по оръжие. Ключовите съставки са все още налични – хумора, страхотното взаимодействие между двамата главни герои, силен героиня и екшън сцени.

Както се намеква в края на втория филм от поредицата, този път разследването се фокусира върху паранормални смъртни случаи. На остров Гангхуа биват открити тела с дупки в шията, изгорени и надупчени със стрели. В същото време една красива жена, изиграна от Ким Джи-уон, известна с играта си в хит-драмата “Descendants of the Sun” и “Fight for my Way”, се връща към живота. Тя няма представа коя е. Фантастичният дует се сблъсква с нея, докато тя се опитва да открие самоличността си. Така те стават екип в усилието си да разрешат случая.

Ако някои от елементите на „Detective K“ могат да се сравнят с франчайза на Индиана Джоунс спрямо техният безгрижен тон, екшън сцени, исторически фон и хумор, третият филм не отговаря напълно на третата част на Индиана Джоунс. Въпреки това, това вдига летвата на очаквания от него доста високо, тъй като трети филм от една поредица винаги е рисковано начинание и често е неуспешно усилие. “Secret of the Living Dead” е забавен и интересен филм и без съмнение преминава теста за добре направено продължение.

Шеги, абсурдност и пародия са налице и правят филма наистина забавен. Визуализирането на много комични ситуации, ярките цветове, както и динамично развиващото се действие и бързо сменящите се сцени, придава на филма облик, наподобяващ комикс, който от своя страна добре подпомага комедийния аспект.

Действието, заложено в Чосон, позволява да се говори за социални въпроси като класова разлика и също така е идеална почва за създаването на комедия, чрез контраст между двете. Друга специфична страна на ерата са костюмите и заобикалящата среда. Те не са главната атракция на филма и вероятно биха се набили в очите на някои хора, по-добре запознати с историята на този период, но са приятни елементи, които допринасят за цялостната визуализация на “Secret of the Living Dead”.

Двамата главни герои са изиграни от актьори-ветерани и това е очевидно на големия екран. Химията между Ким Мьонг-мин и О Дал-су е просто изумителна. Новопостъпилата на сета на “Detective K” Ким Джи-уон се вписва добре в изискванията на жанра за историческа екшън-комедия и поднася повече от добро изпълнение.

С “Secret of the Living Dead” са оправдани очакванията на публиката за завръщането на динамичния дует, впуснал се в нови приключения. Въпреки че този филм може да бъде гледан независимо от другите два в поредицата, той е и удачно допълнение към останалите от франчайза.

Това е един весел и развлекателен филм, който най-вероятно няма да съжалите че сте гледали.