Gris

Gris

19/12/2018 Off By boris

Да опишем Грис като красиво приключение е почти твърде очевидно. Дори и сред разрушителните руини, които намекват за по-добри дни, всеки елемент на тази платформа подчертава своята неоспорима красота. От широкоъгълните изстрели и ефирната музика към деликатния начин, по който се плъзгате грациозно на една далечна платформа, Грис омагьосва по начини, които прави трудно да се отдръпнем. Макар че отнема само четири часа, за да се стигне до крайните кредити, времето, прекарано с Грис, е толкова завладяващо, че щеше да се почувства алчно да остане с него за по-дълго.

В Грис една млада жена се оказва сама в запустели свят. Разрушени сгради и счупени стълбове доминират в пейзажа, останки от изгубена цивилизация. Без да каже нито дума, жената излъчва самота, напредва само да изпълни болезненото чувство за копнеж, което сега е единственият й спътник. Усещането за загуба е осезаемо. Ти се разхождаш из двореца, който може да се спусне с един силен порив на вятъра. Изпреварени статуи лежаха пред теб, всички жени. Някои стоят в поза на власт, други са на мисълта, но всички са само реликви на това, което някога е било. Избягвайте гледката, защото статуите, сградите, стълбовете могат да се превърнат в прах, когато се върнете.

Целта ви е да получите фрагменти от светлина, които завършват съзвездия, което ви позволява да достигнете до други области. Но мечтателният поток през местата е толкова фин, че рядко се чувства, сякаш изпълнявате конкретни задачи. По-скоро насочвате младата жена надолу по склоновете, през балконите и през руините, защото призивът да видите какви чудеса очакват е невъзможно да устоите. За голяма част от играта се почувствах изгубен, докато се плъзгах през спокойните пейзажи, без да зная къде отивам, но съм любопитен да видя какво се крие извън моето видение. Загубата в Грис е различна от другите игри. Винаги, когато се чудех дали отивам в правилната посока, се скитах на едно ново място, толкова красиво, колкото и къде бях, и тръгнах навсякъде, където се чувствах като мен.

Грис разбира показва колко магически могат да бъдат видео игрите и непрекъснато избутва въображението ви, докато почти не се спукате с радост. Начинът, по който се преоткривате, когато спечелите сили и се потопите все по-дълбоко в този свят, е наистина специален и точно както той знае точно кога да издърпа камерата или да въведе нова песен, е наясно кога е време да каже довиждане. Като комета, пронизваща небето, Грис е изпълнен с удивление и красота и ви оставя с топло сияние в сърцето.