Mimi wo Sumaseba

Mimi wo Sumaseba

15/10/2018 Off By toni

Шепотът на сърцето е уникален по отношение на неговите колеги от филма Ghibli, тъй като изглежда почти светски. Тук имаме основната ни героиня Шизуку Цукишима и нейния живот като момиче на средно училище. Докато филмът е по същество парче на живот с намек за ромско-тропско момче, срещащо се с момче, начинът, по който се представят неговите герои, е не само свързан с публиката, но и скъп ; един възрастен би могъл да симпатизира на Шизуку точно толкова, колкото и едно дете. Като човек, който оценява голямото развитие на характера, чувствам, че усилията на създателите наистина се отплащат, за да покажат как се развива нашата главна героиня за кратък период от време, предоставяйки прозрение в нейния поток на съзнание с цялото си разнообразие от емоции. В съчетание с разнообразен ансамбъл от подкрепящ гласове, характерът на Шизуку наистина оживява в течение на филма.

Истинска форма като продукция на Гибли, този филм допълва характерния си наратив с натрупване на стена хартия достойни дълги снимки и живи анимационни схеми, които аз все още трябва да видим, че често дори в по-новия мащабен продукция аниме (има няколко такива сцени през втората половина на филма, но няма спойлери тук, разбира се!). Няма много какво да кажа тук, препоръчвам ви да гледате филма и да видите сами.

Качеството на звука във филма беше твърдо. Но това, което наистина ме спечели, беше японското предаване на селския път на Джон Денвър. Не само това беше впечатляващо предаване сам по себе си, но беше невероятно подходящо за малките градове, които изглеждаха като творци. Дори и след като чух, че съм го играл през целия филм, аз не се уморих от тази песен, която по мое мнение говори за обема на песента за цялостната атмосфера на филма. За съжаление, останалата музика на фона е останала сравнително незабелязана, но след като отново гледахме филма и отново слушахме оригиналния саундтрак, останалата част от фоновата музика беше доста добра.

Когато мислим за студио Ghbli, често пъти мислим за Hayao Miyazaki и понякога за Isao Takahata. В случая с шепота на сърцето, имаме една приказка с целия вкус и стил, напомняща на тези Гибли, но въпреки това не е била ръководена нито от Миязаки, нито от Тахахата, а от човек, на име Йошифуми Кондо, чийто живот е трагично съкратен след освобождаването на първия и единствен филм. Очевидно е и срамът, защото по това време той бил смятан за легитимен кандидат за Miyazaki като шеф на студиото.

Като филм, който изглежда почти забравен сред многобройните отлични продукции от студио Ghibli, Whisper of the Heart е много часовник като аниме на входно ниво за хората, които просто се озовават в средата и като по-дълбоко изследване в света на аниме филма за опитни ветерани там. Освен това, както при всички филми на Гибли, шепотът на сърцето се чувства така, сякаш е направен с общата аудитория, така че не е нужно да сте фен на парче на живот, за да се наслаждавате на него.