Pandemic (Настолна Игра)

Pandemic (Настолна Игра)

29/10/2018 Off By ivo

В Pandemic няколко заразни вируса се разпространяват едновременно по целия свят. Играчите поемат ролята на специалисти, борещи се срещу разпространението на тези вируси, като лекуват пациенти в горещи точки по света, докато същевременно изследват лекове срещу четирите смъртоносни болести, преди те да обхванат целия свят.

Играта се играе от 2 до 5 души, като препоръчителния брой играчи за най-пълноценно изживяване е с 4 човека. Една сесия на играта може да варира между 60 или 120 минути.

Игралната дъска изобразява няколко основни центъра, населени с оцелелите хора по света. На всеки ход играчът може да използва до четири действия като пътуване между градовете, лечение на заразеното население, откриване на нови методи за лечение или изграждане на изследователска станция. Тесте от карти осигурява на играчите тези действия, но между тези карти има и епидемии – това са карти, които ускоряват и засилват действието на болестите. Второ отделно тесте контролира „нормалното“ разпространение на вирусите.

Като всеки играч поема своята уникална роля в екипа, то той трябва да планира своята стратегия в сътрудничество с другите играчи, за да обединят силните страни на своите специалности, за да преборят надвисналото над тях бедствие. Например Оперативният Експерт може да построи изследователски станции, които са необходими за намиране на нови средства за лечение на заболяванията и които позволяват по-голяма мобилност между градовете. Ученият се нуждае само от четири карти от определена зараза, за да я излекува, вместо нормалните пет за всички други играчи, но болестите се разпространяват бързо и времето изтича. Ако един или повече вируси се разпространят извън контрол или ако премине твърде дълго време, всички играчи губят. Ако успеят да неутрализират всички четири вируса, то тогава те печелят.