Root (2018)

Root (2018)

15/10/2018 Off By ivo

„Root“ е бордова игра, изпълнена с приключения и битки, в която 2 до 4 или 1 до 6 играчи в новата експанзия „Riverfolk“, се борят за контрол върху огромна територия с помощта на 4 фракции – Маркиз, Ейри, Алианса и Вагабонтите.

Нечестивата Маркиз дьо Кат е завладяла величествената гора, като има намерението да експлоатира нейните ресурси. Поради нейната тирания, множеството горски животни се съюзяват, организирайки Горския Алианс. Те се стремят да засилят присъствието си в гората като изграждат скривалища и поемат мисии с цел да свалят котките от власт. Алиансът може да потърси помощ от скитащи Вагабонти, които могат да се придвижват по по-опасните горски пътеки. Въпреки че някои от тези скитници симпатизират на мечтите и надеждите на Алианса, те са достатъчно възрастни, за да си спомнят за огромните хищни птици, така наречените Ейри, които някога са господствали над гората и все още представляват заплаха.

Междувременно, в покрайнините на региона, гордите и оскърбени Ейри са намерили нов командир, който да ги предвожда с цел да възобновят някогашната си мощ.

Как ще се развие действието зависи само от играчите, като те ще решат коя фракция ще поеме контрол над горите в края на играта.

Фракциите:

Маркиз – насочват своите подчинени – котките, да изградят гранична икономика, докато в същото време се опитват да контролират огромните горски територии. Чрез събирането и опазването на горските материали, Маркиз трябва да изграждат работилници, дърводелници и развиване на инфраструктурата на нацията.

Ейри – обединяват ястребите, за да завземат обратно гората. Те трябва да изграждат бази и да завладяват колкото се може повече територии, преди обществото им отново да изпадне в размирици.

Алианс – крият се в сенките, набирайки сили и планирайки конспирации. Те започват бавно и постепенно се изкачват до драматична роля в края на играта – но само ако успеят да изиграят картите си правилно и да държат другите играчи под контрол.

Вагабонт – тяхната цел е единствено и само печалба, като имат опцията да се съюзят с фракцията, която им е най-удобна. Те се стремят да помагат на една фракция или да се борят с друга, като печелят доверието или гнева на другите играчи, докато скитат в горските руини в търсене на ново оборудване, изпълнявайки своите загадъчни мисии.

В „Root“ играчите създават разказа, а разликите във всяка роля създават многобройни възможности за сътрудничество между тях, което е гаранция, че всяка нова игра ще се различава от предишните.