Kaze Tachinu

Kaze Tachinu

15/10/2018 Off By toni

Крайният филм на Hayao Miyazaki е натрупване на творчеството на живота му, съчетано в неговия последен шедьовър: The Wind Rises.

Филмът се основава на истинска история, тази на Джироу Хорикоши. Той е японски аеронавигационен инженер, отговарящ за дизайна на Mitsubishi Zero, изтребителя, използван във Втората световна война – особено по време на нападението над Пърл Харбър.

Филмът започва, като следва Jirou в ранна възраст и мечтата му да стане пилот. Това сеоказва трудно, защото Джироу е късоглед, но въпреки това виждаме големия интерес на Джироу към италианския авиационен пионер граф Каприни, вдъхновявайки се да стане аеронавтичен инженер.

Историята не се фокусира само върху Jirou и авиацията, но и в любовната история между Jirou и Naoko. Хаяо Миязаки успява да изработи красива любовна история, която не пречи на фокуса на работа около Джироу. Както любовта на Джироу към самолетите, така и с Наоко успяват да изпитат еднакво количество страст през целия филм.
Изкуството е незабравимо и спиращо дъха. Фонът с акварел стил е съставен с толкова много грижи и детайли, че само анимацията е в състояние да донесе филма на живот.

За онези от вас, които са видели филмите на Miyazaki, определено ще имате моменти на дежа вю, докато видите приликите между произведения на изкуството и музика. Ще видите анимацията и музиката, която направихте: Porco Rosso, Moving Castle, Spirited Away и другите му филми, които са толкова отличаващи се един от друг, че всички се събират и произвеждат този уникален тон за The Wind Rises. Ние можем ясно да видим всички постижения на Miyazaki в индустрията, изливащи се в този филм и се сглобяват заедно като перфектен пъзел.

Вярвам, че героите са това, което издига този филм до пълния му потенциал. Само гледах англичанина, но кастингът беше чудесен. Всеки глас се вписва в различна роля забележително. Емили Блънт и Джоузеф Гордън-Левит заслужават нищо друго, освен хвалят, тъй като те свършиха изключителна работа, изразяваща Наоко и Джироу. Всички отношения, развити в този филм, са красиво изображение на всекидневните приятелства и взаимодействия. Няма “лоши” момчета. Натрупаното напрежение не е от външна раса, която се опитва да предизвика хаос, а по-скоро по-лично напрежение, изградено в рамките на Джироу. Като цяло героите са много харизматични и приятни.

Стремежът на филма беше много стабилен. Той никога не се чувстваше така, сякаш беше прекалено бързал или плъзгаше. Голяма част от филма се изразходва във и от мечтите на Джиро. Някои хора вярваха, че е трудно да се дешифрират, когато той всъщност мечтае, когато не е така. Въвеждането на Caproni прави много очевидно, или трябва, дали той сънува или не.

Има много оплаквания за това, как този филм не живее до Miyazaki и другите му филми, но мисля, че иначе. Всеки от неговите филми са уникално ориентирани в собствения си свят на сънища като фантазия. Вятърът се Надига се присъединява към тях като шедьовър, но в своята собствена категория.

До края на филма ще получите отговор на всички ваши въпроси. Вашето цялостно разбиране за събитията, които току-що са се случили, ще ви удари направо в сърцето – нека тези сълзи на радост и тъга тичат по бузите ти! Финалът на филмите на Miyazaki приключи. Отидете с вятъра, докато отнемете двата часа пълна суета. Само думите ми дори не могат да опишат размерите на емоциите и красотата, наблюдавани в този филм, ще трябва да ги видите сами!