Какво знаем за “Sekiro: Shadows Die Twice”

Какво знаем за “Sekiro: Shadows Die Twice”

12/10/2018 Off By ivo

Sekiro: Shadows Die Twice е новата игра на FromSoftware, създателите на Bloodborne и Dark Souls. Японското студио е вече световно известно и новото им произведение се очаква с нетърпение.

Sekiro е екшън ролева игра с динамична и изкусна бойна система, каквато сме свикнали да очакваме от продуктите на FromSoftware. Въпреки това, историята се фокусира върху много по-дълбок разказ в една архаична японска обстановка.

Поредната творба на компанията ни предизвиква да забравим почти всичко, с което сме свикнали в Dark Souls, преобръщайки перспективата ни, като ни кара да подхождаме към битките с друга тактика.

Но въпреки различният си подход, тя все още носи ДНК-то на FromSoftware, като ни предоставя тежка и прецизна бойна система, както и прекрасно усещане и изживяване в митично пресъздадената в играта Япония.

Историята на играта е фокусирана върху последните години на японския период Сенгоку, като играча влиза в ролята на мистериозен нинджа, който е бил възкресен и е поел по пътя на отмъщението. Той е тих, мрачен и склонен да погуби всеки враг, който се изпречи на пътя му.

Играта съдържа кратко въведение за основните си игрови механики, но подобно на предшествениците си от Souls сериите, Sekiro няма ни най-малък интерес в това да държи играча за ръка и да го преведе през трудностите, с които той неминуемо ще се сблъска.

Но тази сурова трудност, с която са известни игрите на FromSoftware, не означава, че героят ни е оставен без средства, чрез които да се защитава, а всъщност точно обратното. Той е оборудван със стандартна катана и импровизирана изкуствена ръка, която може да се преобразява в множество различни оръжия и инструменти. Тя може да се използва и като кука за захващане, която е инкорпорирана във всеки един аспект от играта, независимо дали става дума за прекосяване на покриви, засада на врагове, откриване на тайни скривалища или извършване на уникални атаки.

Sekiro подобрява бойната система още повече като оставя в миналото ограничението върху издръжливостта (stamina), механика която е болезнено позната на всички фенове на Dark Souls, като вместо това кара играча да обърне по-голямо внимание на прецизността на атаките си, оборудването на противника и бойния му стил. Също така играча ще трябва да се пази, тъй като има голяма вероятност да бъде зашеметен, което важи и за врага, а това отваря възможността за специална опустошителна атака.

Още – лявата ръка на героя може да бъде персонализирана с различни вторични оръжия, използвани за тежка атака, която ако бъде използвана правилно, оставя противника уязвим за по-специални удари.

Докато Dark Souls и Bloodborne са известни с това, че отнемат почти всичко, което играча е събрал когато бъде поразен, Sekiro изоставя тази традиция и дори позволява героя да бъде съживен веднага след поражение, механика която дава на играча няколко ценни секунди, за да преосмисли стратегията си, преди отново да се изправи срещу противника си.

Очаква се играта да бъде пусната на пазара на 22 март 2019 година.