Sennen Joyuu

Sennen Joyuu

15/10/2018 Off By toni

Актрисата на хилядолетието е чудесно изработена история за съдбоносна среща на младо момиче и как тя оформя остатъка от живота й. Макар че винаги съм малко колеблив да дам толкова високи оценки за нищо, този филм беше един от най-завладяващите и уникални аниме преживявания, които имах.

Историята идва от двама режисьори, които интервюират известна актриса, която от много години се оттегля, за да отпразнува 70-годишнината на студиото. Актрисата за хилядолетието има един от най-оригиналните истории, които съм виждал. Виждаме, че по-голямата част от филма разказа на актрисите различни филмови роли. Преминаваме от феодална Япония, Втората световна война и футуристична лунна база, наред с другото. Вие никога не сте сигурни какво е реално и какъв е филмът през цялото време. Също така за мен беше интересно, че двамата режисьори винаги са били наблюдатели по време на целия процес. Тяхното присъствие представлява интересен начин за разказване на историята и не позволява на зрителя да бъде объркан от постоянно променящата се природа.

Макар че мнозина вероятно няма да могат да се отнасят към предаността на Чийоко към човек, за когото почти нищо не знаеше, аз все още никога не съм се чувствал така, сякаш беше прекалено пренебрегван. Независимо дали го обича или не, начина, по който може да се почувства любовник, е до този момент. Любовта й оформя остатъка от живота й и й позволява да изпълни нещата, които има. Мисля, че това се обобщава най-добре от последните й редове от филма, когато тя коментира, че намирането му не е толкова важно, защото това беше преследването, което тя обичаше най-много.

Двамата режисьори Geniea и Kyoji предоставят хубава котва за зрителя. От двете Геня е най-важното и когато историята се разгръща, ние научаваме за неговото минало и защо той идолизира Чийоко. Що се отнася до обекта на предаността на Чийо, ние наистина се учим малко за него, освен за крайната съдба. Мисля, че това е добро решение от гледна точка на разказването на истории, защото загадъчната му природа е това, което го е оставила да търси.

Изкуството беше наистина изключително. Имаше понякога, че някои от фоновете изглеждаха като реални фотографии и може би те бяха, но безпроблемно се вписваха в останалата част от анимацията. Филмът, както и прекрасната работа в изобразяването на много различни настройки. Всичко се чувства толкова автентично от предвоенните японски костюми и архитектура до стила на 50-те и модата.

Като цяло наистина не мога да препоръчам този филм достатъчно. Не мисля, че обжалването му се ограничава само до феновете на шоу и романтика. Дайте този филм час и половина, ще се радвате, че сте го направили!