Shimoneta to Iu Gainen ga Sonzai Shinai Taikutsu na Sekai

Shimoneta to Iu Gainen ga Sonzai Shinai Taikutsu na Sekai

06/03/2019 Off By boris

С въвеждането на строги нови закони за морала Япония се превъща в нация, очистена от всичко, което е неприлично и нечисто. Чрез наблюдаването на гражданите, които използват специални устройства, носени на врата си, властите са предприели крайни мерки, за да гарантират, че обществото остава целомъдрено.

В този свят на сексуално потискане Танукичи Окума – син на позорния терорист, който се противопоставя на законите за целомъдрие – току-що влиза в гимназията, предлагайки помощ на студентския съвет, за да се доближи до президента Анна Нишикоминия, негова приятелка от детството и негова любима. Но той не знае знае, че вицепрезидентът Аяме Кайю има тайна самоличност: Синят Сняг, престъпник с маска, посветен на разпространението на неприличен материал сред защитената общественост и Танукичи е уловил интереса на момичето заради известността на баща си.

Скоро Танукичи е привлечен да се присъедини към организацията си, наречена “SOX”, където е принуден да разпространява неприлична пропаганда, помагайки за започване на нападение срещу репресивното управление на правителството. Тъй като тяхното училище е първата точка на атака, Танукичи ще трябва да направи немислимото, когато осъзнае, че основната им цел е човекът, на когото той най-много се възхищава.

“Какъв е смисълът на мръсните шеги, ако те не са “погрешни”? Те са привлекателни , защото ви карат да сте грешни. Те ни вълнуват, защото трябва да бъдем потайни с тях. Защото са дяволски, защото блестят. Затова аз се заклех да стана „дявол“, за да смажа този скучен свят, където концепцията за мръсни шеги не съществува!” – Кайю Аяме.

На пръв поглед това може да звучи като доста глупав цитат, но когато мислите за него, зад него има много истина. В действителност, “Shimoneta” като цяло функционира в повече или по-малко по същия начин, както под хиперактивната комедия, има много изстрели не само срещу много обществени норми, но и законите за цензурата на японските медии.

“Shimoneta” се чувства много като автор, който се е ядосал от сегашната система и който е решил да напише тази история от злоба. Дали в действителност не е така, не знам, но фактът, че в тази история има много политически послания, е неоспорим. Макар че, ако наистина е вярно, че авторът е измислил идеята за “Shimoneta”, когато е бил пиян, както твърди той, това само прави цялото нещо още по-специфично.

Освен своите послания анимето, също има много добра анимация и озвучение, които го тласкат на следващото ниво и го правят много конкурентно със своите съперници от онова време. Историята и идеята са много оригинални и както е написано по горе, съобщенията изпратени чрез това аниме, се открояват и го правят по реалистично и силно. Така или иначе, независимо дали гледате това аниме за абсурдната комедия или основните послания, “Shimoneta” върши страхотна работа и в двете. То се откроява като едно от най-положително изненадващите аниме, който съм виждал в изключително дълъг период от време и ще бъде запомнен, че е едновременно весело и провокиращо мисълта. Не много анимета могат да се похвалят с това постижение.