Slam Dunk

Slam Dunk

18/09/2018 Off By toni

Та кой каза че белите не могат да скачат?

Ханамичи Сакураги, висок, бурен тийнейджър с пламна червена коса и физическа сила отвъд годините си, се стреми да сложи край на отхвърлянето си от 50 и най-накрая да вкара приятелка, докато започва първата си година на Shohoku High. Репутацията му за престъпност и разрушение обаче го предшества и повечето от неговите съученици впоследствие го избягват като чумата. Когато завършва първият му ден на училище, той остава с две силни мисли: “Мразя баскетбола” и “Имам нужда от приятелка”.

Харуко Акаги, който не знаеше за историята на лошото поведение на Ханамичи, забелязва огромната му височина и несъзнателно го приближава, питайки дали му харесва или не баскетбола. Преодолян от факта, че едно момиче говори с него, червенокосият гигант размазва да, независимо от истинските му чувства. Във фитнеса Haruko пита дали може да направи шлем. Въпреки че е пълен новак, Ханамачи палцира топката и прави скок … но прескочи и заби глава в бордюра. Учуден от почти нечовешките му физически способности, Харуко бързо уведомява баскетболния капитан на училището за своя подвиг. С това, Ханамичи е неочаквано вкаран в свят на състезание за едно момиче, което едва познава, но скоро открива, че може би има повече за баскетбол, отколкото някога си мислеше.

Slam Dunk получава 40-тата награда на Shogakukan Manga за най-добра манга през 1994 година. В анкета за 10-ия Японски фестивал на медийните изкуства през 2006 г. поредицата бива гласувана от японските фенове като # 1 манга серия на всички времена. С над 120 милиона копия, продадени от 2012 г., това е една от най-успешните серии манга досега. Широкият му успех доведе до голямо увеличаване на популярността на баскетбола в японската младеж.

Ако сте фенове на баскетбола и американския стриит баскет, то това е мангата за вас. Стар но винаги актуален шедьовър за запалянковците.